COZONAC FARA FRAMANTARE
februarie 19, 2017ENGLISH RECIPE HERE
Dragii mei, pentru ca stiu ca va plac cozonacii de casa, v-am pregatit un cozonac fara framantare, pufos si aromat, pe care il veti indragi cu siguranta. Partea cea mai frumoasa la aceasta reteta este ca aluatul nu trebuie framantat absolut deloc. Si nu doar ca nu trebuie framantat, dar nu este necesar nici macar sa puneti mana pe aluat :)
Pentru a prepara aluatul pentru cozonacul fara framantare trebuie doar sa amestecam toate ingredientele intr-un bol, folosind o lingura. Aluatul devine destul de dens spre final si este indicat sa folositi o lingura de lemn mai zdravana.
Dupa preparare, aluatul pentru cozonacul fara framantare se lasa la dospit, mai intai la caldura, pana isi dubleaza volumul, apoi la frigider, timp de 12 ore.
Timpul de dospire este destul de lung, este adevarat, dar acest lucru nu implica nici un efort din partea noastra.
In ceea ce priveste umplutura, folositi ce va place. Eu am pus in cozonacul fara framantare 600gr de rahat si aceasta ar cam fi limita maxima. Daca doriti sa fiti mai moderati, va puteti limita la 450gr. Eu de mica am o problema cu cozonacii, tot timpul am impresia ca nu au suficienta umplutura. Cand fac eu cozonaci, am grija sa-i umplu bine :)
Este foarte usor de preparat acest cozonac fara framantare si vi-l recomand cu drag. Eu am avut ceva batai de cap din cauza timpului de asteptare. Cand au vazut ai mei ca pregatesc aluat pentru cozonac au incepu cu “e gata ? cat mai dureaza ? cand e gata cozonacul “ si au tinut-o asa de seara pana a doua zi pe la pranz cand a fost gata si cozonacul...
Ingredientele de mai jos sunt pentru 1 cozonac. Eu am folosit o tava de 36/11cm dar poate fi si o tava mai scurta si ceva mai lata.
Ingrediente necesare pentru a prepara reteta cozonac fara framantare
Pentru aluat aveti nevoie de:
- 450gr faina pentru cozonac
- 100gr zahar
- 25gr drogdie proaspata
- 200ml lapte caldut
- 100gr unt topit
- 1/2 lingurita de sare
- 2 galbenusuri
- coaja de la o lamaie sau portocala
- vanilie
Pentru umplutura:
- 450-600gr rahat
Pentru uns:
- un galbenus de ou amestecat cu 1-2 linguri de lapte sau apa
Optional : putin zahar pentru presarat deasupra
Mod de preparare reteta cozonac fara framantare.
Prepararea aluatului pentru cozonacul fara framantare
Am pus laptele si untul intr-un ibric. Am pus ibricul pe aragaz, la foc mic, pana s-a topit untul. Acest amestec de lapte si unt trebuie sa fie caldut, nu fierbinte. Il lasati sa se racoreasca inainte de a continua prepararea aluatului pentru cozonacul fata framantare.
Am pus intr-un bol drojdia proaspata si o lingurita de zahar si am frecat cu o lingurita pana cand drojdia a devenit fluida.
Am pus intr-un bol incapator zaharul, esenta de vanilie, coaja rasa de la o lamaie si cele doua galbenusuri si am amestecat. Am adaugat laptele cu unt topit, caldut, si am amestecat pentru omogenizare. Am adaugat si drojdia fluida.
Am adaugat apoi si faina, treptat, amestecand cu o lingura de lemn.
Mai spre sfarsit am adaugat si sarea.
Tot ce aveti de facut este sa amestecati aluatul cu lingura, nu este necesar nici macar sa puneti mana pe el.
Dupa ce am preparat aluatul pentru cozonacul fara framantare l-am acoperit cu folie alimentara si l-am lasat la crescut, la caldura, timp de aproximativ o ora, sau pana isi dubleaza volumul.
Aceasta a fost prima etapa de dospire a aluatului pentru cozonacul fara framantare.
Dupa ce si-a dublat volumul, am pus aluatul la frigider pentru inca 12 ore.
Dupa ce au trecut aceste 12 ore, putem modela cozonacul fara framantare.
Am scos aluatul din frigider si l-am lasat sa stea la temperatura camerei cat am taiat rahatul cubulete. Am rasturnat aluatul pe suprafata de lucru presarata cu faina si l-am impartit in 2 parti egale.
Am pastrat o bucata de aluat iar pe cealalta am pus-o deoparte.
Din bucata de aluat pastrata am intins cu sucitorul o foaie de aproximativ 25/40cm. Aluatul este destul de lipicios si trebuie sa aveti grija sa aveti masa si sucitorul presarate cu faina. Foaia de aluat trebuie sa fie putin mai lunga decat tava in care veti coace cozonacul fara framantare.
Pe foaia de aluat astfel intinsa am presarat jumatate din cantitatea de rahat, lasand putin spatiu pe margini ca sa pot rula. Am uns o latura lunga cu ou batut ca sa se lipeasca aluatul cand il rulez. Am rulat apoi aluatul formand un sul. Am indoit capetele dedesubt ca sa nu se desfaca.
Am procedat la fel cu cealalta bucata de aluat.
Am asezat cele doua rulouri unul langa celalalt si le-am petrecut unul peste celalat. Am indoit capetele dedesubt. Cozonacul astfel modelat l-am asezat in tava unsa cu unt (sau tapetata cu hartie de copt).
Am acoperit cu folie alimentara cozonacul fara framantare si l-am lasat la crescut, la caldura, timp de aproximativ o ora.
Am uns apoi cozonacul cu galbenus de ou amestecat cu putin lapte, am presarat putin zahar deasupra si l-am pus in cuptorul preincalzit (180ºC pentru cuptorul electric) timp de aproximativ 35-40 de minute. Fiind un aluat dulce, se rumeneste foarte repede la suprafata. Daca vedeti ca s-a rumenit prea tare, il puteti acoperi cu hartie de copt.
Inainte de a taia cozonacul este bine sa il lasati sa se raceasca complet. Noi l-am taiat cand era inca usor caldut pentru ca nu mai puteam de pofta :)
Cozonacul fara framantare este foarte bun si a doua zi. Mie mi se para chiar mai bun :)
Cozonacul se poate pastra insa si 4-5 zile si puteti prepara cantitati mai mari.
0 comentarii