ECLERE - RETETA PAS CU PAS

mai 05, 2018


Eclerele reprezinta desertul meu preferat inca din copilarie. Mama nu prea facea prajituri, in schimb aveam o cofetarie la parterul blocului de unde mai cumparam. Eclerele si savarinele erau singurele prajituri care le ieseau cum trebuie, restul nu erau prea comestibile :).
Imi plac eclerele indiferent de umplutura sau glazura, imi plac si eclerele cu crema de vanilie, si cele cu crema de ciocolata sau cafea sau doar cu frisca. Daca ar trebui sa aleg, cred ca as alege totusi eclerele cu crema si glazura de cafea care au parca o savoare aparte.
Cum nu puteam sa le dau copiilor eclere cu cafea pentru ca sunt destul de agitati si fara cafea, am facut jumatate cu crema de vanilie si glazura de ciocolata. Daca doriti un singur fel de crema si o singura glazura, dublati cantitatile.



Aluatul pentru eclere, pate a choux, se prepara foarte usor din apa, lapte, unt, oua, faina si un praf de sare. La fel de bine se poate folosi doar apa iar untul se poate inlocui cu ulei. Nu este necesar sa adaugati praf de copt sau alt agent de crestere. Este insa foarte importanta "uscarea" aluatului, adica sa il tineti pe foc pana se desprinde de pe peretii vasului iar pe fund se formeaza o pelicula alba. Aceasta etapa este foarte importanta pentru ca se evapora apa din aluat si acest lucru contribuie la obtinerea texturii specifice eclerului: usor crocant la exterior si aproape gol la interior.


De asemenea, este foarte importanta si coacerea eclerelor. Eclerele se coc initial la temperatura foarte mare, ca sa creasca, apoi se reduce temperatura astfel incat eclerele sa se usuce la interior fara sa se arda. Va spun si un mic truc: ca sa fiu sigura ca eclerele mele sunt bine uscate la interior, le intep cu o scobitoare astfel incat sa poata iesi aburul din ele.
Daca nu doriti sa umpleti eclerele in aceeasi zi, le lasati sa se raceasca complet apoi le puneti in pungi, la frigider, pentru cel mult 2 zile.
Din ingredientele de mai jos am obtinut 17 eclere.

Ultima reteta video

Placinta cu iaurt


Va recomand si prajitura ecler la tava.


Ingrediente necesare pentru a prepara eclerele


Pentru aluatul eclerelor aveti nevoie de:
- 150 gr faina
- 125 ml lapte
- 125 ml apa
- 120 gr unt
- 5 oua medii
- un praf de sare

Pentru crema de vanilie aveti nevoie de:
- 300 ml lapte
- 1 ou
- 60 gr zahar
- 35 gr faina
- un praf de sare
- esenta de vanilie

Pentru crema de cafea aveti nevoie de:
- 300 ml lapte
- 1 ou
- 60 gr zahar
- 30 gr faina
- 3.6 gr cafea instant (2 pliculete de nes)
- un praf de sare

Pentru glazura de ciocolata aveti nevoie de:
- 100 gr ciocolata neagra
- 30 gr unt
- 30 ml lapte

Pentru glazura de cafea aveti nevoie de:
- 105 gr zahar
- 70 ml apa
- 75 gr unt
- 2.8 gr cafea instant (1.5 pliculete de nes)






Mod de preparare eclere


Pentru a prepara aluatul de eclere (pate a choux) am pus intr-o craticioara laptele, apa, untul si un praf de sare. Am pus craticioara pe aragaz si am tinut la foc potrivit pana s-a topit untul. Am asteptat apoi ca acest amestec sa dea in clocot apoi am tras craticioara de pe foc si am adaugat faina. Am amestecat pentru a incorpora faina. Am pus craticioara cu aluat inapoi pe aragaz. Acum urmeaza etapa de "uscare" a aluatului adica vom gati aluatul inca aproximativ 4 minute pentru a se evapora o parte din apa din compozitie. Trebuie sa tinem aluatul la foc mic, amestecand constant, pana cand se desprinde usor de pe peretii vasului iar pe fund se formeaza o pelicula alba.
Am mutat aluatul intr-un bol metalic rece si l-am mixat cateva minute pentru a se raci mai repede.
Puteti folosi un mixer ca acesta.
Am adaugat apoi ouale, unul cate unul, si am mixat dupa fiecare pentru a-l incorpora. Trebuie sa obtinem un aluat neted si lucios.
Am pus aluatul intr-o punga de patiserie cu varf rotund (se poate folosi si un varf stelat mai ales daca doriti sa renuntati la glazura si sa pudrati eclerele cu zahar).
Am format apoi eclerele de aproximativ 10 cm lungime si 2 cm latime. Aveti grija sa pastrati distanta intre eclere pentru ca vor creste foarte mult la cuptor.
Am pus apoi eclerele in cuptorul bine incins (220°C pentru cuptorul electric) timp de aproximativ 15 minute. In acest timp veti vedea cum eclerele cresc, cresc, parca nu se mai opresc din crescut :).
Dupa aceste 15 minute, am redus temperatura cuptorului la 170°C si am continuat sa coc eclerele pentru aproximativ 10-15 minute, cat sa se rumeneasca usor la suprafata.
Am scos apoi eclerele din cuptor si le-am intepat din loc in loc cu o scobitoare. In loc de aceste intapaturi, puteti face o crestatura laterala pentru a permite aburului sa iasa din eclere. In felul acesta eclerele se vor usca mai bine la interior.


Dupa ce am intepat eclerele le-am mai pus inca 5 minute la cuptor. In functie de cat de rumenite sunt eclerele, le puteti pune tot la 170°C sau chiar la o temperatura mai mica.
Am scos apoi eclerele din cuptor si le-am lasat sa se raceasca.
Nota: daca nu doriti sa umpleti eclerele in aceeasi zi, le puteti pastra in pungi, la frigider, dar nu mai mult de 2 zile.

Prepararea cremei de vanilie pentru eclere

Pentru aceste eclere am preparat o versiune ceva mai usoara a cremei de patiserie, cu un singur ou.
Mai intai am incalzit laptele, cat sa fie fierbinte.
Am pus intr-o craticioara oul, zaharul si un praf de sare si am mixat pana am obtinut o compozitie spumoasa. Am adaugat apoi faina si am mixat pentru a o incorpora.
Am turnat apoi laptele fierbinte, in fir subtire, mixand in acelasi timp.
Compozitia astfel obtinuta am pus-o pe aragaz. Am tinut-o la foc mic, amestecand continuu, pana s-a ingrosat. Crema de vanilie este gata in momentul in care incepe sa bolboroseasca.
Am luat crema de vanilie de pe foc si am adaugat esenta de vanilie. Am acoperit crema cu folie alimentara si am lasat-o sa se raceasca.

Prepararea cremei de cafea pentru eclere

Crema de cafea se prepara la fel. Diferenta este ca veti amesteca faina cu cafeaua instant si nu veti mai adauga estenta de vanilie.

Prepararea glazurii de ciocolata

Lucrurile sunt foarte simple: punem untul, laptele si ciocolata intr-o craticioara (sau un ibric). Punem craticioara pe aragaz, la foc mic, pana se topeste complet ciocolata. Glazura trebuie sa fie la temperatura camerei cand glazuram eclerele.


Prepararea glazurii de cafea

Am pus zaharul si apa intr-o craticioara. Am pus craticioara pe aragaz, la foc mic, pana s-a topit complet zaharul. Am dat craticioara deoparte si am adaugat untul si cafeaua instant. Am pus carticioara inapoi pe aragaz si am tinut la foc mic, amesecand constant, pana s-a ingrosat (aproximativ 4 minute din momentul in care a dat in clocot).
Am mutat apoi glazura de cafea intr-un bol metalic foarte rece si am mixat-o pana s-a ingrosat si s-a deschis la culoare. In momentul in care veti dori sa glazurati eclerele va trebui sa incalziti glazura de cafea pentru ca se intareste foarte repede.


Asamblarea eclerelor.

Am taiat eclerele jumatati, pe lungime.
Am umplut jumatate din eclere cu crema de vanilie iar capacelele corespunzatoare le-am glazurat cu ciocolata. Cealalta jumatate de eclere le-am umplut cu crema de cafea iar capacelele corespunzatoare le-am glazurat cu glazura de cafea.
Noua ne-au placut foarte mult si eclerele cu crema de vanilie si cele cu crema de cafea.
Spor la gatit si pofta buna!

You Might Also Like

2 comentarii

  1. Prea multa munca! E mult mai simplu sa cumparam eclere de la cofetarie cand ne e pofta....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este adevarat, dar prajiturile de casa sunt mai sanatoase decat cele din comert si nu mai trec prin mainile altora...

      Ștergere

About me

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...