BUDINCA DE IAURT CU SIROP DE ZAHAR ARS SI PORTOCALE

ianuarie 11, 2015


ENGLISH VERSION HERE

Ingrediente necesare pentru a prepara budinca de iaurt cu sirop de zahar ars si portocale (tava cu diametrul de 19cm):

- 500gr iaurt
- 3 oua
- 1 lingurita de unt
- 3 linguri de gris
- 1 fiola esenta de vanilie
- 5 linguri de zahar
- 1 varf de cutit de sare
- unt sau margarina pentru uns tava
Pentru sirop
- 3 linguri de zahar
- sucul de la o portocala



Mod de preparare:

Inainte de a va apuca de budinca, ungeti o tava cu putin unt sau margarina si porniti cuptorul ca sa aiba timp sa se incinga in timp ce amestecati ingredientele.
Puneti intr-un vas mai mare galbenusurile, 5 linguri de zahar si o lingurita de unt si mixati cam 10 minute pana obtineti o compozitie cremoasa.
(Puteti folosi un mixer ca acesta.)
Adaugati apoi iaurtul si mixati pana se omogenizeaza, apoi adaugati si grisul in ploaie si esenta de vanilie. Separat, bateti albusurile cu un varf de cutit de sare pana se intaresc. Le adaugati apoi peste restul compozitiei amestecand cu o lingura de jos in sus. Cand ati terminat, turnati intreaga compozitie in tava pe care ati pregatit-o si bagati la cuptor timp 45-50 de minute.




Pentru coacere va recomand, ca si la celelalte budinci facute la cuptor, metoda bain-marie, adica puneti vasul cu budinca intr-un alt vas cu apa. Nu este necesar sa folositi hartie de copt. Prin coacere la bain-marie veti obtine o budinca pufoasa la suprafata si cremoasa in partea de jos, se scoate usor din tava si se poate portiona cu usurinta, cu conditia sa o lasati sa se raceasca complet. Daca puneti budinca direct in cuptor, cu siguranta rezultatul nu va mai fi acelasi. Budinca va iesi mai uscata si isi va pierde tot farmecul.
Cat timp budinca sta cuminte la cuptor, pregatiti siropul de zahar ars si portocale. Puneti 3 linguri de zahar intr-un vas pe aragaz si tineti-l pana se topeste zaharul rotind vasul sau amestecand cu o lingura. Cand s-a topit complet luati de pe foc si lasati 2-3 minute sa se raceasca apoi turnati suc de portocale, cate putin, si amestecati. Daca observati ca zaharul a inceput sa se inatreasca, dupa ce ati adaugat tot sucul de portocale mai puneti putin pe foc ca sa se topeasca. Este gata in cateva minute si are un gust dulce-acrisor care noua ne-a placut foarte mult.




Aveti grija sa nu fie diferenta mare de temperatura intre siropul de zahar si sucul de portocale. Puteti sa incalziti putin sucul de portocale inainte de a-l amesteca cu siropul de zahar ars. Lasati siropul sa se raceasca pana la servire.
Dupa ce au trecut cele 45-50 de minute si budinca s-a rumenit frumos la suprafata, o scoateti si o lasati sa se raceasca, pentru a o putea taia. Cand puneti budinca in farfurii, turnati deasupra si 2 linguri de sirop. Daca doriti sa renuntati la sirop (desi nu va recomand!) puteti decora cu zahar pudra, scortisoara, ciocolata rasa etc
Este o budinca foarte gustoasa pe care ai mei au devorat-o instantaneu. Este usor de preparat, chiar si de catre incepatori. Daca va plac portocalele si budincile, puteti incerca si  budinca de ciocolata si portocale 
Promit sa revin cu noi retete de budinci absolut delicioase.
Pana atunci, spor la gatit si pofta buna!
Va astept si pe pagina de Facebook!

You Might Also Like

0 comentarii

About me

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...