FASOLE IAHNIE

ianuarie 20, 2015

Ingrediente necesare pentru a prepara fasole iahnie (aproximativ 9 portii):

- 1kg fasole uscata
- 700gr afumatura
- 3 cepe
- 2 morcovi
- 3 linguri bulion
- 3-4 frunze de dafin
- sare dupa gust

Mod de preparare fasole iahnie:

Intai de toate vreau sa va vorbesc putin despre fasolea pe care o folosesc: aleg intotdeauna fasole varsata si nu ambalata pentru ca mi se pare mai proaspata. Nu am mai cumparat fasole ambalata de cativa ani pentru ca o fierbeam cateva ore si tot tare ramanea. In al doilea rand, aleg fasole cu bob mare. Fasolea o cumpar intotdeauna cu cel putin o zi inainte de a o gati pentru ca o tin o noapte la muiat. Stiu ca v-am mai spus asta si cand v-am povestit despre salata de fasole boabe cu peste afumat dar este foarte important sa tineti fasolea in apa peste noapte. Fasolea se va hidrata si va fierbe mai repede si mai bine si va fi mult mai gustoasa.



Dupa cum va spuneam, am lasat fasolea la muiat peste noapte iar a doua zi am scurs-o si am pus-o la fiert intr-o oala mare adaugand apa cat sa fie 2-3 degete peste fasole. I-am pus si capac, ca sa fiarba mai repede.
 Am lasat-o la fiert pana s-a muiat fasolea (cam 1 ora si 15 minute) apoi i-am schimbat apa, pentru a diminua situatiile de "contaminare a sectorului". Am pus iar fasolea pe foc, am tocat ceapa, am dat morcovii pe razatoare si le-am adaugat peste fasole. Pentru un plus de gust puteti sa caliti putin ceapa si morcovii inainte de a-i pune la fiert. Si acum am ajuns la afumatura: stie toata lumea ca cel mai bine merge ciolanul afumat, dar am folosit si coaste afumate, pastrama de porc si chiar si de pui, ideea e sa fie ceva care sa dea gust de afumatura. Cand folosesc carnati afumati nu ii mai bag in fasole, ii prajesc si ii servim separat. Acum am avut niste sunculita afumata pe care am pus-o la fiert imediat dupa morcovi si ceapa.



Am mai adaugat si vreo 4 frunze de dafin. Cand s-au muiat morcovii si ceapa am adaugat si 3 linguri de bulion, am mai lasat sa fiarba 4-5 minute apoi am oprit focul. Daca va place puteti adauga si putin marar tocat.
Este foarte gustoasa, satioasa, e adevarat ca trebuie sa fiarba destul de mult dar merita cu prisosinta. Daca o faceti fara afumatura, iahnia este o alegere foarte buna si pentru zilele de post. Si nu va grabiti sa o terminati din prima zi pentru ca va fi chiar mai buna zilele urmatoare.
Spor la gatit si pofta buna!
Va astept si pe pagina de Facebook!

You Might Also Like

2 comentarii

  1. unde-i cimbrul?

    asta e prima impresie dupa lista de ingrediedte,si usturoi nu pui?


    RăspundețiȘtergere

About me

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...