IAHNIE ( TOCANA ) DE CARTOFI CU AFUMATURA

mai 01, 2015

Ingrediente necesare pentru a prepara iahnie ( tocana ) de cartofi cu afumatura:

- 2.5kg cartofi
- 500gr afumatura ( daca este cu os mariti cantitatea )
- 2 cepe
- 1 morcov
- 4 catei de usturoi
- 3 linguri pasta de tomate
- 2 linguri ulei
- 2 frunze de dafin
- 1/2 lingurita boia iute
- sare dupa gust
- 1 legatura de marar sau patrunjel
Nu va pot spune prea exact cate portii au iesit din ingredientele de mai sus pentru ca sotul isi tot umplea farfuria. Probabil in jur de 8-9. Despre afumatura, ce sa va spun, puneti ce va place. Noi am cumparat pastrama afumata de porc si sunculita de casa, am mai gasit prin frigider niste muschi file afumat si le-am pus pe toate.



Mod de preparare iahnie ( tocana ) de cartofi cu afumatura:

Sunculita de casa avea si ceva grasime asa ca am rumenit-o putintel pe ambele parti intr-o tigaie teflonata fara sa ma adaug ulei. Pastrama si muschiuletul le-am folosit ca atare, fara sa le mai prajesc.
In alta tigaie am pus la calit ceapa tocata fasii si morcovul dat pe razatoarea mare impreuna cu doua linguri de ulei. Le-am tinut pe foc, amestecand din cand in cand ca sa nu se arda, pana cand ceapa a devenit galbuie.




In timp ce se caleau ceapa si morcuvul, am curatat cartofii, i-am taiat cubulete potrivite si i-am pus la fiert in apa cu putina sare. Apa am pus cat sa fie cartofii acoperiti.
Cand au fost cartofii fierti cam pe jumatate, am adaugat afumatura, ceapa cu morcovul, frunzele de dafin si 1/2 lingurita de boia iute. Am mai adaugat si 2 pahare cu apa ca sa fie totul acoperit.
Mai spre sfarsitul fierberii am adaugat pasta de tomate, usturoiul zdrobit si am potrivit de sare. Am lasat pe foc pana au fiert toate legumele. La sfarsit, dupa ce am oprit focul, am adaugat si mararul tocat. Rezultatul a fost o iahnie/tocana de cartofi super gustoasa! La un moment dat am decis ca e mai bine sa ascund cratita ca sa mai ramana si pentru a doua zi.
Spor la gatit si pofta buna!
Va astept si pe pagina de Facebook!

You Might Also Like

1 comentarii

  1. Daca o prepari romaneste lasa-i numele "tocănița".
    Cand o prepari ca in Orientul Mijlociu poti sa o denumești iahnie (yakhni). Numele de iahnie a intrat prin otomani, ei au preluat gastronomia califatului de Bagdad, cartea culinara de căpătâi a turcilor este Kitab al-Tabikh scrisa de al-Baghdadi, cea din sec. 12.

    RăspundețiȘtergere

About me

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...