CIORBA RADAUTEANA

decembrie 29, 2015


Ciorba radauteana este cea mai buna ciorba de pui posibila. Este o ciorbita absolut delicioasa, dreasa cu ou si smantana, acrita cu otet si, pentru un plus de gust, putin usturoi :). Este foarte asemanatoare cu ciorba de burta.
Mama mea face ciorba radauteana doar cu piept de pui. Mie imi place sa folosesc la ciorbe pui intreg ( sau pulpe cu os, aripioare) pentru ca oasele dau gust mancarii.
Ciorba radauteana este o ciorba fara legume. Le lasati sa fiarba impreuna cu carnea dupa care le scoateti si le folositi in alte scopuri. Daca nu aveti ce face cu ele, le puteti pasa si pune inapoi in ciorba. La mine este simplu pentru ca o parte din ciorba o pun deoparte pentru cel mic, ca sa o pot acri cu lamaie, nu cu otet, si arunc acolo legumele :)




Ingrediente necesare pentru a prepara reteta ciorba radauteana:

- 1 pui intreg (1.2-1.5kg)
- 300gr smantana
- 4 galbenusuri
- 1/2 telina radacina ( sau una intreaga daca este mica)
- 3 morcovi
- 1 pastarnac
- 2 radacini de patrunjel
- 2 cepe
- 1 legatura patrunjel verde
- 2-3 frunze de dafin
- 2-3 linguri de otet (sau dupa gust)
- sare dupa gust

Mod de preparare reteta ciorba de pui radauteana:

Dupa cum v-am mai spus si cu alte ocazii, obisnuiesc sa curat puiul de piele pentru ca nu este necesara si contine colesterol rau. Gustul este dat de oase, nu de piele.




Am portionat puiul, l-am curatat de piele si l-am pus la fiert in apa cu sare. Pe parcursul fierberii se formeaza spuma la suprafata care trebuie indepartata de 2, cel mult de 3 ori. Puiul fiind fara piele nu se formeaza prea multa spuma.
In timp ce fierbea puiul, am curatat legumele dar nu le-am tocat ci le-am taiat bucati mari (jumatati sau sferturi), pentru ca va trebui sa le scot din ciorba radauteana. Ceapa am lasat-o intreaga.
Cand nu s-a mai format spuma in oala, am adaugat legumele si frunzele de dafin. Am acoperit oala si am lasat sa fiarba cam o ora (pana cand carnea se desprinde de pe oase).
Am scos apoi carnea si legumele, legumele le-am dat deoparte iar carnea am curatat-o de pe oase, am taiat-o fasii si am pus-o inapoi in oala.




Am pus oala inapoi pe foc ca sa dea iar in clocot si, intre timp, am pregatit amestecul de galbenusuri si smantana pentru ciorba radauteana. Am pus galbenusurile si smantana intr-un vas incapator si le-am batut usor cu un tel ca sa se omogenizeze.
Am oprit focul la oala de ciorba radauteana (care intre timp daduse in clocot), am luat cate un polonic de supa fierbinte si am turnat treptat, amestecand in acelasi timp, in vasul cu galbenusuri si smantana.
Am repetat operatiunea cu inca 2 polonice de supa fierbinte apoi am turnat intregul amestec in oala cu ciorba radauteana.
Nu este necesar sa mai puneti ciorba pe foc dar trebuie sa fie foarte fierbinte cand turnati amestecul de smantana si galbenusuri, ca sa se gateasca.
Am mai adaugat usturoiul zdrobit, otetul si patrunjel tocat si am lasat ciorba radauteana sa stea vreo 15 minute inainte de servire.
Cam asta a fost. Va las acum sa savurati ciorbita :)
Spor la gatit si pofta buna!
P.S.: O ciorbita asemenatoare, la fel de gustoasa este ciorba de pui a la grec.
Va astept si pe pagina de Facebook!

You Might Also Like

0 comentarii

About me

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...