BUDINCA DE COZONAC
ianuarie 04, 2016Dragii mei, va spun inca de la inceput ca budinca asta de cozonac este cel mai bun desert pe care l-am mancat in ultimul timp. Este delicata, aromata si, in plus, extraordinar de usor de preparat :).
Puteti folosi orice fel de cozonac, simplu sau cu umplutura, sau resturi de cozonac. La noi intotdeauna raman capetele cozonacilor pentru ca nimeni nu le vrea, dar acum le-am gasit o intrebuintare :).
In functie de compozitia cozonacului folosit, puteti sa mai adaugati in budinca de cozonac stafide, fructe uscate/confiate sau bucatele de ciocolata. Eu am avut o minunatie de cozonac tip panettone cu stafide, coaja de portocala si ciocolata si nu am mai adaugat nimic la budinca.
Pentru coacere am folosit o tava de 24/24cm.
Ingrediente necesare pentru a prepara reteta budinca de cozonac:
- 400-500gr cozonac- 4 oua
- 600ml lapte
- 3-4 linguri de zahar ( in functie de cat de dulce este cozonacul )
- 1 plic de zahar vanilat
- unt pentru uns tava
Pentru decor: zahar pudra/ scortisoara/ ornamente de ciocolata/ ciocolata rasa
Mod de preparare reteta budinca de cozonac
Am taiat cozonacul felii groase cam de un deget, apoi feliile jumatati si le-am asezat intr-o tava unsa cu unt (inclusiv peretii laterali). In functie de forma si marimea cozonacului, puteti lasa feliile de cozonac intregi ori le puteti taia jumatati sau sferturi ca sa le puteti aseza mai usor in tava.Acest amestec de oua, zahar si lapte l-am turnat peste cozonacul din tava, treptat, astfel incat sa absoarba lichid si partea de sus a cozonacului. Ca sa fie mai usor, puteti folosi un polonic.
Am pus apoi budinca de cozonac in cuptorul preincalzit aproximativ 30 de minute (la foc potrivit).
Va recomand un cuptor electric ca acesta.
Dupa ce am scos-o din cuptor am presarat zahar pudra deasupra si ornamente de ciocolata :). Niciodata nu este prea multa ciocolata, nu-i asa?
Budinca de cozonac este usor rumenita la suprafata, dar fara a fi tare, iar in rest moale si pufoasa, pe scurt, este absolut, dar absolut delicioasa :).
Spor la gatit si pofta buna!
Va astept si pe pagina de Facebook!
0 comentarii