VARZA CALITA
ianuarie 16, 2016Dragii mei, cred ca au trecut ani de cand nu am mai facut o varza calita, o bunatate de varza calita rumenita bine si cu ceva afumatura. Si asta pentru ca ii tot dadeam cu sarmale si varza a la Cluj si uitasem complet de ea. Si uite ca intr-o zi ne loveste asa o pofta de varza calita de nu va pot descrie in cuvinte :). Si, cum pofta-i pofta, n-ai ce-i face, m-am pus pe treaba.
Inainte de a va apuca de gatit, verificati cat de sarata este varza. Daca este foarte sarata, o taiati sferturi si o tineti la desarat in apa rece cateva ore.
In ceea ce priveste afumatura, puteti folosi ce va place. Mie mi-au facut cu ochiul niste carnati afumati.
Pentru varianta de post, renuntati la afumatura.
Ingrediente necesare pentru a prepara reteta varza calita:
- 1 varza murata (1.5kg)
- 400gr afumatura (de care va place)
- 2 linguri pasta de tomate
- piper boabe (cam jumatate de lingurita)
- 2-3 frunze de dafin
- 5 linguri de ulei
- 3-4 cesti de apa (in functie de cat de scazuta vreti sa fie varza)
Mod de preparare varza calita:
Varza mea fiind destul de sarata, am taiat-o sferturi si am pus-o la desarat in apa rece pentru cateva ore. Am stors apoi varza bine si am tocat-o fideluta.Dupa ce am terminat de tocat varza, am stors-o iar si am pus-o la calit intr-o tigaie cu 4 linguri de ulei. Am tinut la foc mic, amestecand din cand in cand ca sa nu se prinda, aproximativ 30 de minute.
In timp ce se calea varza, am taiat carnatii bucati potrivite, i-am crestat din loc in loc si i-am pus la prajit intr-o tigaie antiaderenta unsa cu putin ulei. I-am lasat sa se rumeneasca un pic, la foc mic, ca sa se mai topeasca din grasime.
Inainte de a opri focul la varza, am adaugat 2 linguri de pasta de tomate si 3 cesti de apa si am amestecat bine ca sa se omogenizeze.
Am adaugat apoi boabele de piper si carnatii prajiti, am mai amestecat putin si am oprit focul. Nu este necesar sa lasam sa fiarba pe aragaz pentru ca vom pune totul la cuptor.
Intr-o tava pentru cuptor am asezat cam jumatate din cantitatea de varza calita cu carnati, apoi frunzele de dafin si restul de varza cu carnati. Daca credeti ca este necesar, puteti sa mai adaugati putina apa, in functie de cat de scazuta doriti sa fie varza.
Am stropit varza cu putin ulei (cam o lingura) si am pus tava in cuptorul preincalzit pentru aproximativ 40 de minute.
Varza calita cu afumatura este minunata cu mamaliguta aburinda si, eventual niste ardei iute. Mie imi place sa-i pun si niste smantana :)
M-am cam lungit cu pozele si cineva si-a pierdut rabdarea :)
Spor la gatit si pofta buna!
Daca tineti post, puteti incerca o varza calita cu cartofi. E delicioasa!
Va astept si pe pagina de Facebook!
0 comentarii