TARTA FLAMBATA (Tarte flambée, Flammekueche, Flammkuchen)
aprilie 29, 2016ENGLISH VERSION HERE
Tarta flambata (Tarte flambée, Flammekueche, Flammkuchen) este un fel de placinta de origine germana asemanatoare cu pizza pe care cu totii o cunoastem si o indragim :). Are la baza un blat subtire din aluat de paine intins in general in forma dreptunghiulara si acoperit cu smantana, ceapa si jumari. Exista si variante de tarta flambata care contin branzeturi sau ciuperci si exista chiar si varianta dulce, cu mere si scortisoara. In mod traditional, tarta flambata se coace in cuptor cu lemne dar, in lipsa unui astfel de cuptor, o coacem cum putem :)
Eu am preparat o tarta flambata cu cascaval si cu sunca afumata in loc de jumari, foarte gustoasa si aromata. Este foarte usor de preparat si se poate servi ca fel principal sau ca gustare.
Pentru coacere am folosit o tava de 25/35cm. Ingredientele de mai jos sunt pentru 2 tavi.
Ingrediente necesare pentru a prepara reteta Tarta flambata (Tarte flambée, Flammekueche, Flammkuchen):
- 450gr faina- 1 pliculet de drojdie uscata (7gr)
- 250ml apa calduta
- 3 linguri de ulei
- 1 lingurita de zahar
- 1 lingurita de sare
Pentru topping:
- 300gr smantana fermentata
- 200gr sunca afumata
- 2 cepe medii (eu am folosit ceapa rosie dar puteti folosi si galbena)
- 200gr cascaval
- sare si piper dupa gust
Daca va place, puteti sa mai adaugati si nucsoara macinata.
Mod de preparare reteta Tarta flambata (Tarte flambée, Flammekueche, Flammkuchen):
Mai intai am amestecat intr-un bol faina si drojdia, uscate.Intr-un alt bol, mai incapator, am pus 250ml apa calduta, 1 lingurita de sare, 1 lingurita de zahar si 3 linguri de ulei si am amestecat usor. Am adaugat apoi faina amestecata cu drojdie, treptat, amestecand in acelasi timp.
Cand nu am mai putut amesteca, am inceput sa framant aluatul cu mana, adaugand si restul de faina. Dupa ce am terminat de adaugat faina, am mai framantat aluatul 3-4 minute. Trebuie sa obtinem un aluat moale si elastic, care se desprinde de pe mana. Daca este necesar, puteti sa mai adaugati putina faina in timpul framantarii.
Dupa ce am terminat de framantat, am acoperit aluatul cu folie alimentara si l-am lasat la crescut intr-un loc caldut timp de 30 de minute.
In timp ce crestea aluatul, am pregatit celelalte ingrediente pentru tarta flambata: am dat cascavalul pe razatoarea mare, am taiat ceapa rondele fine pe care le-am desfacut ineluse, am asezonat smantana cu sare si piper iar sunca o aveam deja taiata fasii subtiri (gen bat de chibrit).
Dupa ce a crescut aluatul, l-am impartit in 2 parti egale, pentru 2 blaturi. Am pastrat o bucatica de aluat iar pe cealalta am acoperit-o si am pus-o deoparte. Bucatica de aluat pastrata am asezat-o pe suprafata de lucru presarata cu faina si am intins un blat de dimensiunea tavii (25/35cm).
Am asezat acest blat intr-o tava antiaderenta, l-am intepat din loc in loc cu furculita apoi l-am uns cu jumatate din cantitatea de smantana asezonata cu sare si piper.
Am presarat apoi jumatate din cantitatea de cascaval, jumatate din cantitatea de sunca iar la sfarsit inele de ceapa (de la o ceapa)
Tarta flambata astfel aranjata am pus-o in cuptorul preincalzit timp de aproximativ 15 minute.
Se procedeaza la fel cu cealalta bucatica de aluat.
Tarta flambata este absolut delicioasa calda si o puteti servi ca fel principal sau ca gustare. Noua ne-a placut foarte mult si sper sa incercati si voi aceasta reteta.
Spor la gatit si pofta buna!Va astept si pe pagina de Facebook!
0 comentarii