PRAJITURA CU IAURT SI FRUCTE
iunie 28, 2016ENGLISH RECIPE HERE
Prajitura cu iaurt si fructe este binevenita in orice anotimp, dar pe timp de vara este absolut minunata. Foarte asemenatoare cu tortul diplomat, prajitura cu iaurt si fructe este o prajitura delicioasa, cu gust proaspat si racoros care te invioreaza instantaneu :). Este o prajitura simpla dar aspectuoasa si foarte usor de preparat si este potrivita cu orice ocazie.
Puteti folosi ce fructe va plac, proaspete sau conservate (din compot). Eu am optat pentru piersici si caise care in aceasta perioada sunt foarte aromate si parfumate si merg de minune in aceasta prajitura.
Pentru a prepara prajitura cu iaurt si fructe am folosit o frisca lichida indulcita. Daca doriti sa folosit smantana pentru frisca, mariti putin cantitatea de zahar. Este bine oricum sa gustati compozitia pentru prajitura inainte de a o turna in tava pentru ca iaurtul poate fi mai mult sau mai putin acru iar fructele pot fi mai dulci sau mai acrisoare. In felul acestea veti putea ajusta cantitatea de zahar dupa gust.
Ce provizii ne facem pentru perioada in care #stamacasa?
Ultima reteta video:
Blat de tort simplu - pandispan
Va mai recomand:
- Prajitura cu piersici si frisca
- Tort de biscuiti cu ciocolata
- Desert la pahar cu crema de vanilie, fructe si piscoturi
- Cupe de ciocolata cu crema de vanilie si fructe
- Galuste cu prune
Ingrediente necesare pentru a prepara reteta prajitura cu iaurt si fructe (pentru o tava de 30/11.5cm):
- 400gr iaurt, preferabil de 10%
- 200ml frisca lichida indulcita (sau smantana pentru frisca)
- 150-180gr zahar pudra (sau dupa gust)
- 15gr gelatina
- 300gr fructe (cantarite fara samburi)
- 1 fiola esenta de vanilie
- 10 piscoturi (aproximativ)
Pentru decor: fructe proaspete sau frisca
Mai aveti nevoie de 150ml lapte sau apa pentru a hidrata gelatina.
Utile:
Tava de paine Tescoma Delicia, 30 x 11 cm
Mod de preparare reteta prajitura cu iaurt si fructe :
Am pregatit mai intai fructele ca sa le am la indemana cand le vine randul. Am folosit 2 piersici si 4 caise pe care le-am spalat, le-am scos samburii si le-am taiat bucatele. Daca folositi fructe din compot, va trebui sa le lasati putin la scurs.Intre timp am pregatit compozitia pentru prajitura cu iaurt si fructe. Am turnat frisca lichida intr-un bol incapator si am mixat-o pana a devenit pufoasa.
Am adaugat apoi iaurtul scurs inprealabil de zer (daca este cazul) si am mixat usor ca sa se omogenizeze.
Am adaugat esenta de vanilie si zaharul pudra, treptat, mixand usor la viteza mica pentru a se omogeniza.
Am adaugat esenta de vanilie si zaharul pudra, treptat, mixand usor la viteza mica pentru a se omogeniza.
Intre timp gelatina se hidratase (se umflase) si am pus-o la incalzit pe baie de apa pana s-a dizolvat complet, adica lichidul devine transparent, fara urme vizibile de gelatina. Aveti grija, gelatina nu trebuie sa fiarba!
Dupa ce s-a dizolvat gelatina am adaugat-o la restul ingredientelor pentru prajitura cu iaurt si fructe si am amestecat bine cu o spatula. Am tapetat o tava de chec (30/11.5cm) cu folie alimentara. Am impartit crema in 3 parti (nu trebuie sa fie egale) si am turnat un strat de crema peste care am presarat jumatate din cantitatea de fructe.
A urmat al doilea strat de crema si cea de-a doua jumatate din cantitatea de fructe peste care am turnat si ultimul strat de crema. Avem in total 3 straturi de crema si 2 de fructe, ultimul strat fiind de crema. Peste ultimul strat de crema am asezat piscoturile, apasandu-le usor in crema. Piscoturile nu le-am insiropat dar, daca doriti, le puteti insiropa trecandu-le foarte rapid printr-un sirop din apa si zahar sau compot de fructe. Puteti folosi si un ceai de fructe usor indulcit.
Am acoperit prajitura cu iaurt si fructe cu folie alimentara si am pus-o la frigider. Trebuie sa stea la rece in jur de 12 ore, cel mai bine peste noapte, ca sa se intareasca bine. Noi am facut o prima degustare dupa vreo 6 ore :). Se poate taia fara probleme dar este inca destul de moale la mijloc.
Ca sa scoateti prajitura din tava, desfaceti folia, asezati un platou deasupra si intoarceti platoul, astfel incat tava cu prajitura sa fie deasupra. Inlaturati apoi folia si decorati prajitura dupa plac.
Noua ne place foarte mult aceasta prajitura cu iaurt si fructe si v-o recomand din suflet. Este minunata si se prepara foarte usor.
Spor la gatit si pofta buna!
Va astept si pe pagina de Facebook!
5 comentarii
Sarut-mana pentru masa! Reteta este de exceptie!
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru tot efortul!
Cu drag :)
ȘtergereMa bucur ca v-a placut reteta mea de prajitura cu iaurt si fructe!
Wow!!!! E super buna! Si extrem de simpla reteta. Am facut-o deja de vreo 3 ori, nu ne lipseste din frigider. Ca fructe am ales ananasul din compot, in sucul caruia am hidratat si gelatina si am inmuiat si piscoturile. Multumim frumos!
RăspundețiȘtergereCu drag! Ma bucur ca v-a placut prajitura cu iaurt si fructe! :)
ȘtergereAm făcut și e foarte buna!
RăspundețiȘtergere