MUSACA DE CARTOFI SI VINETE
august 29, 2016Noua ne place tare mult musacaua de cartofi, ne place si musacaua de vinete, dar parca cea mai buna este musacaua de cartofi si vinete. Ca doar le are pe toate, nu? Este deosebit de gustoasa si savuroasa si da, e ceva de munca la ea, dar merita cu prisosinta. Si, daca tot munciti, eu zic sa faceti o tava mare de musaca de cartofi si vinete pentru ca este la fel de buna si a doua zi.
Cartofii si vinetele le-am prajit in ulei pentru ca doar asa iese musacaua super gustoasa. Dupa prajire insa, si cartofii si vinetele se scot neaparat pe hartie absorbanta ca sa scape de excesul de ulei.
Vinetele absorb insa enorm de mult ulei si va recomand ca dupa ce le scoateti pe hartie absorbanta sa mai puneti un rand de hartie si deasupra si sa le presati putin ca sa elimine cat mai mult ulei. Eu am consumat aproape o rola de hartie absorbanta la aceasta musaca ce cartofi si vinete :).
In ceea ce priveste carnea, puteti folosi carne tocata de porc, de vita sau amestec, dupa preferinta. Conditia principala este sa fie o carne tocata acasa sau in magazin si nu o carne tocata gata ambalata.
Pentru un plus de gust am adaugat si 2 ardei copti. Ideea sotului :).
Ingrediente necesare pentru a prepara reteta musaca de cartofi si vinete (o tava de 25/35cm) :
- 1kg carne tocata
- 4-6 cartofi (in functie de marime)
- 2 vinete mari
- 2 ardei kapia
- 2 cepe
- 3-4 catei de usturoi
- 2 linguri pasta de tomate
- 1 legatura de patrunjel
- 1 lingurita de oregano uscat
- sare si piper dupa gust
- 3-4 rosii
- 400-500gr smantana fermentata
- 2 linguri de ulei
Mai aveti nevoie de :
- cateva linguri de faina pentru vinete
- ulei pentru prajit cartofii si vinetele
Mod de preparare reteta musaca de cartofi si vinete:
Primul pas a fost sa coc cei 2 ardei intr-o tigaie, pe aragaz. I-am scos apoi intr-un vas metalic, i-am presarat cu sare, am acoperit vasul cu un capac si am lasat ardeii sa se raceasca.
Pasul urmator a fost sa pregatesc vinetele pentru ca, fiind gatite cu coaja, trebuie sa stea la scurs ca sa nu fie amare.
Prin urmare, am spalat vinetele, am indepartat coditele si le-am taiat rondele groase cam de 5-6 mm. Le-am presarat apoi cu sare si le-am lasat la scurs. Am lasat vinetele sa stea cam 30-45 de minute, timp in care am continuat pregatirile pentru musacaua de cartofi si vinete.
Pentru a prepara umplutura de carne, am tocat ceapa marunt si am pus-o la calit intr-o tigaie antiaderenta cu aproximativ 2 linguri de ulei. Cand ceapa a devenit usor transparenta, am adaugat carnea tocata si am asezonat cu sare, piper si cimbru. Am lasat in continuare pe foc, amestecand din cand in cand, pana cand carnea si-a schimbat culoare si a scazut apa lasata. Mai spre sfarsit am adaugat usturoiul zdrobit si pasta de tomate. Dupa ce am oprit focul, am adaugat si patrunjelul tocat.
Intre timp am pregatit cartofii.
I-am curatat de coaja, i-am spalat, i-am taiat rondele cam de 4-5mm, i-am pus la prajit in ulei incins si i-am lasat sa se rumeneasca pe ambele parti. Am prajit cartofii in cateva transe si, pe masura ce se prajeau, ii scoteam pe hartie absorbanta.
Inainte de a incepe sa asamblez musacaua, am curatat de coaja si seminte ardeii copti mai devreme, i-am taiat pe jumatate (pe lumgime) apoi fasii.
Asamblare musaca de cartofi si vinete
Am asezat in tava mai intai cartofii, in doua straturi, si am presarat putina sare peste ei. Peste cartofi am pus o parte din carne peste care am asezat fasii de ardei copti.
Peste ardeii copti am pus restul de carne, iar peste al doilea strat de carne am asezat vinetele, tot in doua straturi.
Peste vinete am asezat rondele de rosii. Smantana am asezonat-o cu sare si piper apoi am intins-o uniform peste stratul de rosii.
Musacaua de cartofi si vinete astfel asamblata am pus-o in cuptorul preincalzit (180º C pentru cuptorul electric) timp de aproximativ 45 de minute.
Spor la gatit si pofta buna!
0 comentarii