CHIFTELE CU CARTOFI LA CUPTOR
octombrie 08, 2016La noi este intotdeauna binevenita o portie de chiftele, preferabil cu niste cartofi alaturi. Este o combinatie delicioasa, cu care nu aveti cum sa dati gres :).
Le fac alor mei destul de des chiftele, dar eu le fac in general la cuptor pentru ca sunt mai sanatoase. Foarte rar prajesc chiftelele in ulei, mai ales vara, cand este foarte cald si nu vreau sa mai pornesc cuptorul. In ceea ce priveste garnitura, desi prefer cartofii prajiti, de cele mai multe ori optez pentru piure de cartofi sau cartofi la cuptor.
Si, daca tot pun chiftelele la cuptor, m-am gandit sa le pun impreuna cu cartofii. Sunt gata in acelasi timp si avem mai putine vase de spalat :). In plus, aromele se intrepatrund si totul va fi mult mai gustos.
Chiftelele este bine sa le preparati dintr-o carne de porc mai slaba, tocata acasa sau in magazin. Nu folositi carne tocata ambalata pentru ca aceasta contine farte multa grasime.
Eu am condimentat cartofii pentru ca ne plac mai mult asa, dar ii puteti lasa doar cu sare. Oricum vor avea un plus de gust datorita chiftelelor de deasupra.
Ingrediente necesare pentru a prepara reteta chiftele cu cartofi la cuptor (o tava de 25/35cm)
Pentru chiftele aveti nevoie de:
- 600gr carne tocata de porc (mai slaba)
- 1 ceapa
- 1 cartof
- 5-6 catei de usturoi
- 1 ou
- 1 legatura de patrunjel
- 1/2 lingurita de cimbru uscat
- sare si piper dupa gust
Pentru cartofi aveti nevoie de :
- 1.8kg cartofi
- 2 linguri de ulei
- 1/2 lingurita de oregano uscat (sau cimbru)
- 1/2 lingurita boia de ardei iute (sau dulce)
- 1/2 lingurita de piper macinat
- sare dupa gust
Mod de preparare reteta chiftele cu cartofi la cuptor :
Am pregatit mai intai carnea pentru chiftele.
Am pus intr-un bol carnea tocata, oul, ceapa data pe razatoarea mica si scursa, cartoful dat si el pe razatoarea mica si stors bine, usturoiul zdrobit si patrunjelul tocat. Am asezonat cu sare, piper si cimbru si am amestecat bine, cu mana, pana la omogenizare. Am acoperit bolul si l-am pus la frigider aproximativ 30 de minute, timp in care aromele se intrepatrund si chiftelele vor fi mai gustoase. Aceasta etapa nu este absolut necesara, chiftelele ies foarte bune chiar daca nu tineti amestecul de carne la frigider.
Cat timp a stat carnea pentru chiftele la frigider, eu am pregatit cartofii. I-am curatat de coaja, i-am spalat bine si i-am taiat in 4 sau 8 bucati, in functie de marime. Cartofii trebuie sa aiba cam aceeasi dimensiune ca sa se coaca la fel. Cartofii astfel taiati i-am pus intr-un bol incapator si i-am amestecat cu 2 linguri de ulei.
Am presarat deasupra lor sare, piper, boia de ardei iute si oregano si am amestecat bine.
Am asezat apoi cartofii intr-o tava antiaderenta.
Am scos amestecul de carne din frigider si am inceput sa modelez chiftelutele. Cu mana uda, am format bilute pe care le-am asezat deasupra cartofilor.
Am pus apoi tava cu chiftele si cartofi in cuptorul preincalzit (200º C pentru cuptorul electric) timp de aproximativ 45 de minute. In acest timp nu am intors cartofii si nici nu i-am amestecat. Timpul de coacere il puteti ajusta in functie de gradul de rumenire dorit.
Chiftelele cu cartofi la cuptor se servesc calde, ca fel principal. Putin patrunjel verde prasarat deasupra merge la fix :). Puteti sa puneti alaturi o salata Coleslaw, o salata de varza rosie cu maioneza sau o salata de varza cu rosii si maioneza sau orice salata de sezon.
Spor la gatit si pofta buna!
0 comentarii