PARIZIENE DE POST CU MERE

decembrie 17, 2016


Au trecut doar cateva zile de cand le-am facut alor mei pariziene cu mere si au mai cerut o portie :) M-am gandit ca, daca tot suntem in post, sa le fac niste pariziene de post cu mere. Sunt la fel de bune iar reteta este foarte asemenatoare. Miezul iese la fel de moale si pufos, singura diferenta este la exterior. Neavand posibilitatea sa ungem parizienele cu mere de post cu galbenus, acestea vor avea coaja ceva mai tare si mai uscata.



Pentru a inlatura acest neajuns, dupa ce scoatem parizienele de post cu mere din cuptor, le vom unge cu un sirop preparat din apa si zahar. In acest fel, parizienele nu vor mai fi tari sau uscate si, in plus, vor fi si mai gustoase. Va spun sincer ca mie imi plac mai mult in varianta de post.
Umplutura de mere o puteti lasa simpla, doar cu scortisoara, sau o puteti imbogati cu nuci, migdale ori stafide.


Ingrediente necesare pentru a prepara reteta pariziene de post cu mere:


- 450-500gr faina 000
- 7gr drojdie uscata (1 pliculet)
- 250ml apa calduta
- 5 linguri de ulei
- 3-4 linguri de zahar
- un praf de sare
- esenta de vanilie
Pentru umplutura:
- 1kg mere
- 2-3 linguri de zahar (sau dupa gust)
- 1 lingurita rasa de scortisoara
Pentru sirop: 2 linguri cu varf de zahar + 4 linguri de apa




Mod de preparare reteta pariziene de post cu mere:


Am pregatit mai intai aluatul pentru parizienele de post cu mere.
Am amestecat intr-un bol faina si drojdia, uscate.
Intr-un alt bol, mai incapator, am pus zaharul, un praf de sare, esenta de vanilie, uleiul si 250ml apa calduta.



Am adaugat apoi, treptat, faina amestecata cu drojdie, amestecand in acelasi timp cu lingura de lemn. Cand nu am mai putut sa amestec cu lingura, am inceput sa framant aluatul cu mana, adaugand si restul de faina. La sfarsit am mai framantat aluatul aproximativ 5 minute.
Trebuie sa obtinem un aluat moale, elastic, care se desprinde de pe mana si de pe peretii bolului. Daca vi se pare ca aluatul este prea lipicios, puteti sa mai adaugati cate putina faina in timp ce framantati.
Dupa ce am preparat aluatul pentru parizienele de post cu mere, l-am acoperit cu folie alimentara si l-am lasat la crescut, la caldura, aproximativ 45 de minute – o ora (sau pana isi dubleaza volumul).
Imediat dupa ce am pus aluatul la crescut m-am apucat de umplutura pentru parizienele de post cu mere, ca sa aiba timp sa se racoreasca.
Am spalat bine merele, le-am dat pe razatoarea mare si le-am pus la calit cu 3 linguri de zahar. Zahar este bine sa adaugati treptat, cate o lingura, ca sa puteti ajusta cantitatea de zahar dupa gust. Am tinut merele pe foc, amestecand din cand in cand, pana au scazut bine. Dupa ce am oprit focul am adaugat o lingurita rasa de scortisoara si am amestecat. Am lasat umplutura pentru parizienele de post cu mere sa se racoreasca.
Dupa ce a crescut aluatul l-am impartit in 10 bucatele, pentru 10 pariziene.
Am luat o bucatica de aluat, am asezat-o pe masa prasarata cu faina si am intins-o in forma de dreptunghi si am marcat mijlocul cu partea neascutita a cutitului. Pe jumatate am asezat umplutura de mere iar cealalta jumatate am taiat-o fasii late cam de 1.5 cm. Este bine sa nu taiati fasiile chiar pana la capat ca sa fie mai usor sa rulati.



Am strans capetele aluatului peste umplutura de mere, apoi am inceput sa rulez, dinspre umplutura spre capatul celelalt.
Am procedat la fel cu celelalte bucatele de aluat.
Dupa ce am modelat parizienele de post cu mere le-am asezat intr-o tava antiaderenta, la distanta unele de altele, si le-am lasat sa se odihneasca aproximativ 30 de minute. Daca nu folositi o tava antiaderenta, puteti folosi orice alta tava tapetata cu hartie de copt.
Dupa ce au trecut cele 30 de minute, am pus parizienele de post cu mere in cuptorul preincalzit (200º C pentru cuptorul electric) timp de aproximativ 10-15 minute.
Cat timp au stat parizienele la cuptor, am pregatit siropul. Am pus intr-un ibric zaharul si apa si am lasat sa fiarba aproximativ 4 minute apoi l-am lasat sa se racoreasca.
Dupa ce am scos parizienele de post cu mere din cuptor le-am lasat sa se racoreasca (cat sa nu mai fie fierbinti), apoi le-am uns cu sirop.
Acum puteti servi parizienele de post cu mere. Sunt foarte bune ca desert, ca gustare sau la micul dejun :)
Spor la gatit si pofta buna!
Va astept si pe pagina de Facebook!

You Might Also Like

0 comentarii

About me

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...