PARIZIENE DE POST CU DOVLEAC
ianuarie 17, 2017Daca tot e zapada de doi metri si ger de crapa pietrele, m-am gandit sa-mi fac de lucru prin bucatarie si le-am facut alor mei niste pariziene cu dovleac, in varianta de post.
Parizienele de post cu dovleac sunt foarte gustoase si aromate si la fel de moi si pufoase ca cele care contin lapte, unt si oua. Singura lor problema este ca, nefiind unse cu ou batut inainte de a fi puse la cuptor, vor avea o crusta mai tare si mai uscata. Ca sa rezolvam aceasta problema, imediat dupa ce scoatem parizienele de post cu dovleac din cuptor, le ungem cu un sirop preparat din apa si zahar.
Parizienele insiropate sunt exceptionale si dupa ce le veti gusta le veti indragi cu siguranta. Mie chiar imi plac mai mult decat cele de “dulce”.
Parizienele de post cu dovleac sunt usor de preparat, partea cea mai grea este lupta cu dovleacul. In rest, aluatul este simplu de preparat iar parizienele se modeleaza usor.
Parizienele de post cu dovleac sunt foarte bune si calde, dar si reci, le puteti servi si la micul dejun dar si ca desert sau ca gustare.
Noua ne plac foarte mult parizienele si aceasta este deja a patra reteta de pariziene de pe blog. Mai gasiti pe blog pariziene cu mere, pariziene de post cu mere si pariziene cu dovleac (de dulce).
Ingrediente necesare pentru a prepara reteta pariziene de post cu dovleac
Pentru aluat :
- 450-500gr faina 000
- 1 pliculet drojdie uscata (7gr)
- 250ml apa calduta
- 5 linguri de ulei
- 3-4 linguri de zahar
- un praf de sare
- esenta de vanilie
Umplutura :
- 1 dovleac de 1kg (aprox 700-800gr dovleac razuit)
- 1 lingurita rasa de scortisoara
- 4-5 linguri de zahar (sau dupa gust)
Pentru sirop: 2 linguri cu varf de zahar + 4 linguri de apa
Mod de preparare reteta pariziene de post cu dovleac :
Am pregatit mai intai aluatul pentru parizienele de post cu dovleac.
Am amestecat intr-un bol faina si drojdia, uscate.
Intr-un alt bol, mai incapator, am pus zaharul, uleiul, un praf de sare, esenta de vanilie si 250ml apa calduta. Am amestecat usor ca sa inceapa sa se dizolve zaharul si sarea.
Am inceput sa adaug faina amestecata cu drojdie, treptat, amestecand in acelasi timp cu o lingura de lemn.
Cand nu am mai putut amesteca cu lingura, am inceput sa framant aluatul cu mana. Trebuie sa obtinem un aluat moale, elastic, care se desprinde de pe mana si de pe peretii vasului.
Dupa ce terminati de adaugat faina, mai framantati aluatul putin si vedeti daca mai are nevoie de faina. Daca este prea lipicios, mai adaugati putina faina. In mod normal nu ar trebui sa aveti nevoie de mai mult de 500gr de faina.
Dupa ce am preparat aluatul pentru parizienele de post cu dovleac, l-am asezat intr-un bol uns cu putin ulei, l-am acoperit cu folie alimentara si l-am lasat la crescut, la caldura, timp de 45 de minute – 1 ora (sau pana isi dubleaza volumul).
Intre timp am pregatit umplutura pentru parizienele de post cu dovleac. Am curatat dovleacul de coaja si de seminte, l-am dat pe razatoarea mare si l-am pus la calit impreuna cu zaharul. Am tinut pe foc, amestecand din cand in cand, pana s-a muiat bine. Mai spre sfarsit gustati dovleacul si vedeti daca mai are nevoie de zahar.
Dupa ce am oprit focul am adaugat si scortisoara si am amestecat. Am lasat dovleacul sa se racoreasca putin.
Dupa ce a crescut aluatul, l-am rasturnat pe suprafata de lucru presarata cu faina si l-am impartit in 10 bucati aproximativ egale, pentru 10 pariziene de post cu dovleac.Dupa ce am preparat aluatul pentru parizienele de post cu dovleac, l-am asezat intr-un bol uns cu putin ulei, l-am acoperit cu folie alimentara si l-am lasat la crescut, la caldura, timp de 45 de minute – 1 ora (sau pana isi dubleaza volumul).
Intre timp am pregatit umplutura pentru parizienele de post cu dovleac. Am curatat dovleacul de coaja si de seminte, l-am dat pe razatoarea mare si l-am pus la calit impreuna cu zaharul. Am tinut pe foc, amestecand din cand in cand, pana s-a muiat bine. Mai spre sfarsit gustati dovleacul si vedeti daca mai are nevoie de zahar.
Dupa ce am oprit focul am adaugat si scortisoara si am amestecat. Am lasat dovleacul sa se racoreasca putin.
Am luat o bucatica de aluat si am intins-o in forma de dreptunghi (aproximativ 12/25cm). Am facut un semn cu latura neascutita a unui cutit pe mijlocul dreptunghiului. Pe o jumatate am asezat umplutura de dovleac iar cealalta jumatate am taiat-o fasii de aproximativ 2cm latime. Nu taiati fasiile chiar pana la capat, ca sa fie mai usor de rulat.
Am ridicat capetele aluatului peste umplutura de dovleac apoi am incepu sa rulez, dinspre umplutura spre capatul cu fasii.
Am procedat la fel cu celelalte bucatele de aluat.
Parizienele de psot cu dovleac astfel asamblate le-am asezat intr-o tava antiaderenta (sau orice alta tava tapetata cu hartie de copt) si le-am lasat sa se odihneasca aproximativ 30 de minute.
Dupa ce a trecut acest timp de odihna, am pus parizienele de post cu dovleac in cuptorul preincalzit (200º C pentru cuptorul electric) timp de aproximativ 10-15 minute.
Dupa ce am scos parizienele de post cu dovleac din cuptor le-am uns cu sirop si le-am lasat sa se racoreasca putin inainte de a le savura :)
Sunt delicioase si vi le recomand cu drag! Va recomand si reteta de cornuri de post cu rahat.
Spor la gatit si pofta buna !
0 comentarii