TORT CU CREMA DE CARAMEL SI GLAZURA DE CACAO - RETETA VIDEO

iunie 20, 2017


ENGLISH RECIPE HERE

Dragii mei, am preparat acest tort cu crema de caramel si glazura de cacao pentru aniversarea zilei de nastere a baiatului meu cel mare. Il intreb intotdeauna de fel de tort vrea sa-i pregatesc si anul acesta a vrut un tort cu crema de caramel si ciocolata.
Tortul cu crema de caramel si glazura de cacao este un tort simplu si usor de preparat, cu blat pufos din pandispan. Intregul tort are la baza caramelul. Decoratiunile de pe tort sunt din zahar ars. A fost pentru prima data cand am incercat sa fac astfel de ornamente si am constatat ca nu este asa de usor cum pare sa lucrezi cu zaharul topit. Se intareste muuult prea repede. Mai incercam :)
Mi-a ramas zahar caramelizat de la aceste decoratiuni si l-am folosit pentru a prepara siropul pentru tort.



Iar glazura, dragii mei, este o minunatie cu gust intens de cacao si caramel, densa si lipicioasa. Este preferata mea! :)
Ca sa obtineti un tort cu adevarat delicios va recomand sa preparati si blatul. Este foarte usor si este incomparabil mai bun decat blaturile de tort din comert.
Despre crema de caramel, ce sa va mai spun. Se prepara rapid, este super delicioasa si o puteti utiliza ca atare sau combinata cu unt. Daca o combinati cu unt va fi mai cremoasa si mai catifelata.
Daca nu ati mai preparat blat de tort pana acum, gasiti aici reteta pas cu pas.
Noua ne-a placut la maxim acest tort cu crema de caramel si glazura de cacao si vi-l recomand cu drag.

Va mai recomand:
Tortul Mimoza
Tort de ciocolata - reteta simpla
Tort de biscuiti cu ciocolata
Tort After Eight
Tort Brigadeiro

Ingrediente necesare pentru a prepara reteta tort cu crema de caramel si glazura de cacao (un tort de 20cm)


Pentru blat aveti nevoie de:
- 5 oua (sa aiba cam 250gr, cantarite fara coaja)
- 125gr zahar
- 125gr faina
- un praf de sare
- vanilie
Pentru crema de caramel aveti nevoie de:
- 500ml lapte
- 3 galbenusuri
- 125gr zahar
- 50gr faina
- 80gr unt la temperatura camerei
Pentru glazura de cacao aveti nevoie de:
- 70gr zahar tos
- 4 linguri de apa
- 50gr unt
- 2 linguri de cacao
- 1 pliculet de zahar vanilat
Pentru sirop aveti nevoie de:
- 2 linguri de zahar
- 100ml apa


Mod de preparare reteta tort cu crema de caramel si glazura de cacao.



Prepararea blatului de tort
Mai intai am pornit cuptorul ca sa aiba timp sa se incalzeasca si am pregatit tava. Am pus hartie de copt pe fundul tavii iar peretii i-am uns bine cu unt.
Am separat galbenusurile de albusuri.
Am pus albusurile intr-un vas adanc si am adaugat un praf de sare. Am mixat bine albusurile, la viteza mare, pana am obtinut o spuma ferma.
Am adaugat apoi zaharul, in 2-3 etape, si am continuat sa mixez la viteza mare.
Am mixat pana am obtinut o bezea ferma si lucioasa si s-a dizolvat tot zaharul. Ca sa verificati, luati putina spuma intre degete si vedeti daca se mai simte zaharul.
Am adaugat apoi esenta de vanilie si galbenusurile, pe toate odata, mixand pentru incorporare.
Am adaugat apoi faina cernuta, treptat, si am incorporat-o usor cu o spatula prin miscari sus-jos.
Compozitia astfel preparata am turnat-o in tava pregatita mai devreme. Am nivelat compozitia cu o spatula apoi am pus tava in cuptorul preincalzit.
Blatul de tort se coace la 170ºC timp de 25-30 de minute.
Blatul de tort este gata in momentul in care incepe sa se desprinda de peretii tavii. Dupa ce il scoateti din cuptor ii faceti testul cu scobitoarea: intepati blatul de tort in mijloc si, daca scobitoarea iese curata, blatul de tort este facut. Daca scobitoarea iese umeda, mai puneti blatul la cuptor cateva minute.
Am lasat blatul de tort sa se raceasca complet pe un gratar si am continuat cu prepararea celorlalte ingrediente.
Prepararea cremei de caramel
Am pus deoparte 5-6 linguri de lapte rece iar restul de lapte l-am pus la incalzit (cat sa devine fierbinte)
Am pus zaharul intr-o craticioara, pe aragaz. Am tinut la foc mic pana cand zaharul s-a topit si a capatat culoarea chihlimbarului.
Peste zaharul caramelizat am turnat laptele fierbinte. Turnati laptele cu grija, mai de la distanta, pentru ca se produc niste reactii efervescente :)
Dupa ce am turnat laptele caramelul s-a intarit. Am pus craticioara inapoi pe foc si am mai tinut cateva minute, amestecand des, ca sa se dizolve.
Dupa ce s-a dizolvat caramelul l-am luat de pe foc si am continuat prepararea cremei de caramel.
Am pus intr-un bol galbenusurile si le-am mixat putin. Am adaugat laptele rece si am mixat pentru omogenizare.
Am adaugat apoi faina, treptat, mixand in acelasi timp. Acest amestec l-am turnat peste caramel, am amestecat, apoi am pus compozitia pe aragaz, la foc mic.
Am tinut pe foc, amestecand continuu, pana s-a ingrosat. Crema de caramel este gata in momentul in care incepe sa bolboroseasca.
Am luat crema de caramel de pe foc si am acoperit-o cu folie alimentara (asezata direct pe crema). Am lasat crema de caramel sa se raceasca complet.
Prepararea siropului pentru tort
Varianta 1 (din video): Puneti intr-un ibric zaharul si apa. Puneti apoi ibricul pe aragaz, la foc potrivit, pana cand zaharul este complet dizolvat. Puteti adauga esenta preferata. Siropul se lasa sa se raceasca complet.
Varianta 2: Am pus intr-un ibric 2 linguri de zahar. Am pus ibricul pe aragaz si am tinut la foc mic pana s-a caramelizat zaharul. Am luat de pe foc, am adaugat 100ml apa fierbinte, cu grija, si am pus inapoi pe foc pana s-a dizolvat zaharul. Am lasat siropul sa se raceasca complet.
Cum preparam glazura de cacao pentru tort
Am pus intr-un ibric zaharul si cele 4 linguri de apa. Am pus ibricul pe aragaz si am lasat sa fiarba la foc mic pana s-a dizolvat complet zaharul. Am luat ibricul de pe foc si am adaugat untul si cacaoa.
Am amestecat pentru omogenizare si am pus ibricul inapoi pe foc.
Am lasat sa fiarba la foc mic 4-5 minute din momentul in care a dat in clocot. Cu cat fierbe mai mult, cu atat glazura de cacao va fi mai densa. Trebuie sa aveti grija sa amestecati continuu ca sa nu se prinda.
Dupa ce am luat glazura de cacao de pe foc am adaugat si zaharul vanilat si am amestecat putin ca sa se dizolve.
Glazura de cacao se ingroasa pe masura ce se raceste. Pentru a glazura tortul, glazura trebuie sa fie o idee calduta, cel mult la temperatura camerei, ca sa curga putin pe marginile tortului.
Asamblarea tortului cu crema de caramel si glazura de cacao
Am taiat blatul de tort in 3 felii.
Intre timp crema de caramel se racise complet. Am adaugat untul taiat bucatele (la temperatura camerei) si am mixat pana am obtinut o compozitie omogena.
Am asezat o felie de blat de tort pe un platou si am insropat-o. Blatul trebuie stropit cu sirop din loc in loc, fara sa exagerati ca sa nu se moaie prea tare.
Peste prima felie de blat de tort am intins uniform jumatate din crema de caramel.
Am asezat a doua felie de blat de tort, am insiropat-o si peste ea am intins uniform restul de crema de caramel.
Am asezat si a treia felie de tort si am insiropat-o si pe aceasta.
Peste ultima felie de tort am turnat glazura de cacao (usor calduta sau cel mult la temperatura camerei). Glazura de cacao o turnati dinspre mijlocul tortului spre margini si o lasati sa curga singura pe margini.
Tortul cu crema de caramel si glazura de cacao se pastreaza la frigider pana la servire.
Spor la gatit si pofta buna!
Va astept si pe pagina de Facebook!

You Might Also Like

0 comentarii

About me

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...