PASCA CU ALUAT DE COZONAC - RETETA TRADITIONALA
martie 18, 2018Dragii mei, sa stiti ca eu am o relatie speciala cu pasca, atat de speciala incat as putea sa mananc una intreaga de una singura. Evident ca nu fac acest lucru niciodata pentru ca si sotului meu ii place pasca si, mai nou, vad ca si copiilor a inceput sa le cam placa :). Pe viitor va trebui sa fac portie dubla :).
In copilarie nu prea am avut parte de pasca. Mama nu facea pasca, in schimb ne facea cate 10 cozonaci odata de ne ajungeau 2 saptamani. Nici matusa mea, care este experta in dulciuri, nu face pasca.
Pasca nu este greu de preparat dar ai nevoie de o reteta buna, cu proportiile ideale de aluat si umplutura. Mi s-a mai intamplat sa mananc pasca formata din 90% aluat si 10% branza.
Reteta mea de pasca este insa minunata, aluatul este moale si pufos iar umplutura este aromata si intr-o cantitate multumitoare :).
V-am spus ca aceasta pasca este preparata cu aluat de cozonac. Dupa cum bine stiti, aluatul de cozonac este foarte moale si lipicios si nu isi pastreaza forma. Din acest motiv, aluatul pentru pasca trebuie sa fie o idee mai dens, adica trebuie sa contina o idee mai multa faina ca sa puteti modela o coronita frumoasa care sa isi pastreze forma. Nu trebuie insa nici sa exagerati cu faina pentru ca aluatul va fi elastic si va tinde sa revina la forma initiala, deci va fi mai greu de modelat.
Umplutura pentru pasca traditionala se prepara cu branza dulce la care eu mai adaug si putina smantana. Daca folosesc doar branza mi se pare ca este prea inecacioasa umplutura si din acest motiv ii pun si putina smantana (poate fi si iaurt).
La umplutura trebuie sa punem si oua. Vom avea 3 albusuri ramase, 2 de la aluat si unul de la uns pe deasupra. Le vom utiliza pe acestea la umplutura. Daca aveam macar 5 albusuri puteam, spre exemplu, sa facem un chec din albusuri cu mere si stafide. Fiind insa doar 3 albusuri, nu avem ce face cu ele, asa ca le folosim la umplutura ca sa nu mai consumam alte oua.
Pasca traditionala cu aluat de cozonac este usor de preparat, dar este destul de greu sa asteptati sa se raceasca :).
Umplutura de branza dulce este destul de moale imediat dupa coacere si trebuie sa lasati pasca sa se raceasca complet inainte de a o taia. Greeeeu, cand pasca miroase atat de bine :).
Va recomand cu drag aceasta reteta de pasca traditionala cu aluat de cozonac; o veti indragi cu siguranta!
Ingrediente necesare pentru a prepara pasca cu aluat de cozonac reteta traditionala (pentru o tava de 24cm)
Pentru aluat aveti nevoie de:
- 300 gr faina
- 20 gr drojdie
- 130 ml lapte
- 50 gr unt
- 2 galbenusuri
- 70 gr zahar
- vanilie
- coaja rasa de lamaie
- un praf de sare
Pentru umplutura aveti nevoie de:
- 250 gr branza de vaci
- 50 gr smantana
- 3 albusuri
- 100 gr zahar
- 2 linguri de gris
- vanilie
- coaja rasa de lamaie
- un praf de sare
- 70 gr stafide
Mai aveti nevoie de:
- un galbenus de ou amestecat cu putin lapte sau apa pentru uns pasca
- o bucatica de unt pentru uns tava (24cm)
Mod de preparare pasca cu aluat de cozonac - reteta traditionala
Am preparat mai intai aluatul pentru pasca.
Am pus laptele si untul intr-un ibric, pe aragaz, si am tinut pe foc pana s-a topit untul. Am lasat sa se racoreasca ( laptele trebuie sa fie caldut).
Am pus intr-un bol drojdia proaspata si o lingurita de zahar. Am amestecat cu lingurita pana cand drojdia a devenit fluida. Am pus-o deoparte.
Am pus intr-un bol incapator zaharul, galbenusurile, un praf de sare, esenta de vanilie si coaja rasa de lamaie (daca folisiti). Am amestecat pana am obtinut o compozitie cremoasa. Am adaugat laptele cu unt topit, caldut, si am amestecat pentru omogenizare. Am adaugat apoi drojdia fluida si am amestecat.
Am adaugat apoi faina, treptat, amestecand in acelasi timp cu lingura de lemn.
Dupa ce am adaugat toata faina am mai framantat aluatul aproximativ 5 minute. Daca vi se pare ca aluatul este prea lipicios, puteti sa mai adaugati putina faina (cu lingurita), doar cat sa va ajute sa framantati. Trebuie sa obtinem un aluat moale si usor lipicios, dar care se desprinde de pe mana si de pe peretii vasului.
Aluatul astfel preparat l-am asezat intr-un bol uns cu ulei, l-am acoperit cu folie alimentara si l-am lasat la crescut, la caldura, aproximativ 45 de minute (sau pana isi dubleaza volumul).
Dupa ce a crescut aluatul, l-am asezat pe suprafata de lucru presarata cu putina faina si l-am impartit in 3 bucati egale: una pentru baza si 2 pentru coronita.
Am asezat o bucatica de aluat pe suprafata de lucru presarata cu putina faina si am intins-o in forma de cerc pe dimensiunea tavii. Am asezat acest cerc de aluat in tava unsa cu unt.
Celelalte bucati de aluat le-am modelat in forma de bat de aproximativ 70-75 cm lungime pe care apoi le-am rasucit. Am lipit apoi capetele, formand un cerc. Coronita astfel formata am asezat-o in tava, peste cercul de aluat. Am acoperit tava cu folie alimentara si am lasat aluatul sa se odihneasca aproximativ 30 de minute.
Intre timp am pregatit umplutura.
Am pus intrun bol branza de vaci, smantana, zaharul si esenta de vanilie. Tot acum adaugati si coaja rasa de lamaie, daca doriti sa folisiti.
Am amestecat bine.
Am adaugat apoi albusurile si le-am incorporat. Am adaugat apoi si grisul. Umplutura trebuie sa fie densa, dar sa ramana fluida. La sfarsit am adaugat si stafidele.
Umplutura astfel preparata am turnat-o in tava, in mijlocul coronitei.
Am uns pasca cu galbenus de ou amestecat cu putin lapte.
Am pus apoi pasca in cuptorul preincalzit. Pasca se coace aproximativ 20-25 de minute la 180° C, dupa care se reduce temperatura la 160° si se mai coace inca 10-15 minute.
Daca vedeti ca pasca s-a rumenit prea tare pe margini, o puteti acoperi cu harite de copt.
Dupa ce scoateti pasca din cuptor, umplutura este inca destul de moale si este indicat sa o lasati sa se raceasca in tava.
Dupa ce s-a racit pasca, o puteti scoate din tava si felia.
Spor la gatit si pofta buna!
Va recomand si reteta cuib de viespi!
3 comentarii
Aveti cumva si reteta de pasca cu ciocolata?
RăspundețiȘtergereInca nu.
ȘtergereArata foarte bine. O voi face si eu de Paste
RăspundețiȘtergere