TURTA DULCE MOALE, LA TAVA (GINGERBREAD) - RETETA VIDEO

decembrie 30, 2018


ENGLISH RECIPE HERE

Foarte moale, pufoasa si deosebit de aromata, turta dulce la tava (Gingerbread) este o prajitura minunata, cu gust de Craciun :). Spun ca are gust de Craciun pentru ca eu intotdeauna am asociat scortisoara cu aceasta sarbatoare, dar asta nu inseamna ca nu puteti prepara aceasta turta dulce la tava in mijlocul verii. Sa stiti ca merge foarte bine cu inghetata de vanilie sau cu caffe frappe... Mmmm, imi cam ploua-n gura :).
Dar sa ne intoarcem la aromele acestei prajituri. Pe langa scortisoara am mai folosit ghimbir si cuisoare care contribuie la gustul minunat al acestei prajituri. Si pe langa gust, cat sta la cuptor aceasta turta dulce la tava iti umple casa de miros de sarbatoare si sufletul de bucurie :).
Turta dulce la tava este si incredibil de usor de preparat: trebuie doar sa combinati cateva ingrediente.
Aceasta reteta necesita insa apa clocotita care se adauga la final peste restul ingredientelor. Trebuie sa aveti grija sa turnati apa treptat, amestecand in acelasi timp. Nu este nimic complicat dar trebuie sa aveti rabdare sa adaugati apa treptat, fara sa va grabiti.




Traditional aceasta prajitura se prepara cu melasa. Cum nu am avut melasa, am folosit miere. Din acest motiv prajitura mea este mai deschisa la culoare (melasa este neagra) dar la gust nu prea se simte diferenta. Am folosit zahar brun pentru a compensa :).


Turta dulce la tava este super delicioasa servita ca atare, eventul pudrata cu putin zahar. Eu am pregatit aceasta turta dulce de Craciun si am imbogatit-o cu o glazura de crema de branza si cateva bombonele colorate. Am obtinut o prajitura supeeer delicioasa si aspectuoasa, potrivita pentru masa de sarbatori.
In loc de glazura din crema de branza puteti prepara o glazura simpla din zahar pudra sau puteti folosi frisca ori ciocolata topita.
Aceasta prajitura este foarte potrivita si pentru cafeaua de dimineata sau alaturi de un pahar cu lapte.

Va mai recomand:
- Turta dulce
- Prajitura desteapta
- Prajitura cu dovleac
- Ecler la tava
- Tort Mimoza

Pentru a fi la curent cu cele mai noi retete va invit sa va abonati la canalul meu de YouTube.


Ingrediente necesare pentru a prepara reteta turta dulce moale, la tava (Gingerbread) - Pentru o tava de 27/17 cm:


Pentru blat:
- 310 gr faina
- 1 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
- 1 lingurita scortisoara macinata
- 1 lingurita ghimbir macinat
- 1/2 lingurita cuisoare macinate
- 115 gr unt, moale
- 100 gr zahar brun
- 240 ml (aproximativ 340 gr) melasa sau miere
- 1 ou
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 235 ml apa clocotita

Pentru glazura:
- 120 gr crema de branza
- 60 gr unt moale
- 180 gr zahar pudra
- 1 lingurita esenta de vanilie

Optional: bombonele colorate

Instrumente utile:
Mixer de mana TEFAL Prep'Mix HT450B38, 450W, 5 trepte viteza, functie Turbo, set 2 teluri, 2 carlige, alb&gri


Mod de preparere reteta turta dulce moale, la tava (Gingerbread)


Reteta video (CC - subtitrare in limba romana)


Am amestecat faina cu bicarbonat de sodiu, scortisoara macinata, ghimbir macinat si cuisoare macinate. Am pus deoparte.
Am pus intr-un bol untul moale si zaharul brun. Am mixat pana am obtinut o compozitie cremoasa. Am adaugat mierea si am mixat.
Am adaugat esenta de vanilie si oul si am mixat.
Am adaugat apoi faina, treptat, amestecand in acelasi timp cu lingura de lemn (sau cu o spatula).
Am adaugat apoi apa clocotita, treptat, amestecand in acelasi timp pentru a o incorpora.
Am turnat apoi aluatul in tava tapetata cu hartie de copt.
Am pus tava in cuptorul preincalzit (180º C pentru cuptorul electric) timp de aproximativ 35 de minute sau pana cand trece testul cu scobitoarea (intepati prajitura in mijloc cu o scobitare iar daca scobitoare iese curata inseamna ca prajitura este facuta. Daca iese cu urme de aluat, o mai lasati cateva minute).
Am lasat turta dulce sa se raceasca complet.



Intre timp am preparat glazura de crema de branza
Am pus crema de branza si untul moale intr-un bol mai mic si am mixat pana am obtinut o compozitie cremoasa. Am adaugat zaharul pudra, treptat, si am mixat la viteza mica pentru a-l incorpora.
Am adaugat apoi esenta de vanilie si am continuat sa mixez la viteza mare timp de 2-3 minute.
Am glazurat prajitura si am portionat-o. Am presarat si bombonele colorate :).
Noua ne-a placut foarte mult turta dulce la tava si v-o recomand cu drag.


Spor la gatit si pofta buna!

You Might Also Like

2 comentarii

About me

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...