EMPANADAS CU CARNE
septembrie 21, 2019ENGLISH RECIPE HERE
Dragii mei, stiu ca va cam plac placintele si pateurile, si noua ne plac tare mult 😉 Ne plac toate produsele de patiserie cu umplutura sarata, fie ca este vorba de branza, sunca, cascaval, carne ori ciuperci. Placintele cu umplutura sarata sunt intotdeauna o optiune grozava pentru gustari, aperitive sau pachetelul celor mici (sau mari).
Dar haideti sa va spun mai intai ce sunt aceste empanadas.
Empanadas sunt niste placintele umplute, facute la cuptor sau prajite in ulei, foarte populare in Spania si America.
Se prepara din aluat fraged, ca cel pentru tarte. Pentru a prepara aluatul de empanadas aveti nevoie de faina, unt, ou si putina apa rece, cat sa se lege aluatul. Trebuie sa fie insa o idee mai moale decat aluatul pentru tarte ca sa putem lucra cu el mai usor. Nu este necesar sa adaugati praf de copt sau alt agent de crestere.
Umplutura pentru empanadas poate fi dulce sau sarata, dupa preferinta. Puteti, de exemplu, sa preparati empanadas cu carne, branza, peste, legume, sau, pentru varianta dulce, puteti folosi fructe, gem, crema de vanilie ori ciocolata.
Sotul meu este mare amator de placinte sarate si carnivor inversunat, deci mi-a fost usor sa ma decid: am preparat empanadas cu carne.
Ultima reteta video
Placinta cu iaurt
Despre aluatul placintelor v-am povestit cum stau lucrurile. Sa va spun acum cate ceva despre umplutura.
Puteti folosi carne tocata de care doriti (pui, porc, vita sau amestec), conditia este sa fie mai slaba. Daca nu aveti posibilitatea sa tocati carnea acasa, o tocati in magazin. Carnea tocata ambalata contine prea multa grasime si nu este indicata.
Carnea trebuie neaparat gatita in prealabil. Nu folisim carne cruda la empanadas. Pe langa carne am mai adaugat ceapa, usturoi, ardei kapia si patrunjel, totul asezonat dupa gust.
Empanadas se servesc calde sau la temperatura camerei si sunt excelente pentru petreceri. Merg foarte bine cu un iaurt grecesc!
Va mai recomand
Ingrediente necesare pentru a prepara empanadas cu carne de vita
Pentru aluat:- 375 gr faina
- 170 gr unt rece
- 1 ou
- 2/3 lingurita sare
- 30-45 ml (3-4 linguri) apa rece (sau cat este necesar pentru a se lega aluatul)
Pentru umplutura:- 450-500 gr carne tocata de vita (sau de care va place)
- 1 ceapa
- 1 ardei kapia
- 1 legatura de patrunjel
- 2 linguri de ulei
- sare si piper dupa gust
- 1/2 lingurita de boia de ardei iute
- 1 lingurita chimen macinat
- 3 catei de usturoi
Pentru uns empanadas: 1 galbenus amestecat cu 1-2 linguri de lapte sau apa
Utile:
Tava de copt Tefal Color Edition, manere, 27 x 37 cm
Cuptor Electric Star-Light CER-4818, 1800 W, 230 °C, 48 l, Convectie, Rotisor, Timer, Grill, Negru
Tigaie Valentina Peterhof din alumiu cu invelis granit, capac sticla,30 cm
Mod de preparare empanadas cu carne de vita
Trebuie sa preparam mai intai aluatul
Am cernut faina intr-un bol si am adaugat sarea.
Am adaugat apoi untul rece, taiat bucatele. Am amestecat cu mana pana am obtinut o compozitie cu aspect nisipos.
Am adaugat apoi oul si am framantat putin pentru a-l incorpora. Am adaugat apoi apa rece, cate o lingura, cat sa se lege aluatul.
Am modelat aluatul in forma de bila, l-am acoperit cu folie alimentara si l-am pus la frigider timp de o ora.
Cum se prepara umplutura pentru empanadas
Am tocat ceapa marunt si am pus-o la calit intr-o tigaie cu 2 linguri de ulei. Am tinut pe foc, amestecand des, pana cand ceapa a devenit transparenta.
Am adaugat apoi ardeiul kapia taiat fasii micute. Am tinut in continuare pe foc, amestecand des, pana cand s-a muiat ardeiul. Am adaugat apoi carnea si am asezonat cu sare, piper, boia de ardei iute si chimen macinat. Am tinut in continuare pe foc, amestecand ocazional, pana cand s-a evaporat toata apa lasata de carne.
Am adaugat apoi si usturoiul zdrobit si am mai tinut pe foc cam 1 minut.
Am oprit focul, am adaugat usturoiul zdrobit si am amestecat. Am lasat sa se raceasca.
Cum se modeleaza empanadas
Am scos aluatul din frigider si l-am asezat pe suprafata de lucru presarata cu faina. Cu ajutorul unui sucitor am intins aluatul in foaie subtire (cam 7 mm) si am decupat apoi cercuri de aproximativ 12 cm diametru.
Aluatul ramas dupa decuparea cercurilor de aluat l-am strans, l-am intins iar si am decupat alte cercuri. Se repeta pana se termina aluatul.
In mijlocul fiecarui cerc de aluat am asezat cam o lingura de umplutura.
Am indoit aluatul peste umplutura (formand un semicerc) si am apasat marginile cu furculita pentru a sigila placinta.
Placintele astfel formate le-am asezat in tava asternuta cu hartie de copt
Am uns empanadas cu galbenus de ou amestecat cu putin lapte (sau apa) apoi le-am pus in cuptorul preincalzit (190ºC pentru cuptorul electric) timp de aproximativ 20 de minute.
Serviti aceste minunate empanadas cu carne calde sau la temperatura camerei.
Spor la gatit si pofta buna!
0 comentarii