TORT DE CIOCOLATA FARA FAINA (LA BETE NOIRE/ THE BLACK BEAST) - RETETA VIDEO

septembrie 05, 2019


ENGLISH RECIPE HERE

Dragii mei, acest tort de ciocolata fara faina a devenit preferatul nostru! Noi suntem mari amatori de ciocolata si am testat ceva retete de torturi si prajituri cu ciocolata, deci puteti avea incredere :).
Tortul acesta de ciocolata este foarte dens, cremos, absolut delicios si foarte usor de preparat. Fiind un tort fara faina este practic doar crema de la tort, fara blat. Adica partea mai buna de la tort :).
Acest minunat tort de ciocolata, pe langa faptul ca este suuuuper delicios, are si o denumire amuzanta: Bestia neagra (La Bete noire/ The Black beast). Eu l-am gasit pe un site american dar acolo se spunea ca provine din bucataria franceza. Nu am gasit alte date despre acest tort nici pe Google, nici pe Wikipedia, deci nu va pot spune prea multe in plus. Eram foarte curioasa de unde provine denumirea de Bestia neagra, probabil ca de la culoarea acestei prajituri care avand ca ingredient principal ciocolata este aproape neagra.




Este deja a doua oara cand prepar acest minunat tort de ciocolata. Prima data s-a intamplat un mic accident, nu am reusit sa scot tortul din cratita si nu am avut ce poza :). Desi este o reteta usoara de tort de ciocolata chiar si pentru incepatori eu am reusit sa fac prostii, dar tot raul spre bine: va pot spune acum cu siguranta ca nu e bine sa faceti acest tort in cratita. Acest tort de ciocolata fara faina se coace la baie de apa, neaparat intr-o forma de tort cu peretii detasabili imbracata in folie de aluminiu. Folia de aluminiu se pune pe exterior ca sa nu intre apa in tava. Tortul este lipicios, trebuie lasat sa se raceasca in tava si, ca sa nu aveti probleme, folositi o tava cu peretii detasabili.


Pentru a prepara acest tort de ciocolata trebuie sa preparam mai intai un sirop simplu din apa si zahar. Topim apoi ciocolata si untul, adaugam siropul si lasam sa se racoreasca (cat sa nu mai fie fierbinte). Adaugam apoi si ouale si mixam pentru incorporare. Vedeti cat de simplu este?
Ca si glazura pentru tort an folosit ganache de ciocolata tot neagra, evident! Doar e bestia neagra, nu? :)
Daca doriti sa mai imblanziti un pic bestia, puteti folosi ciocolata alba la glazura.
Puteti decora tortul cu frisca si/sau cu fructe proaspete. Eu nu am mai apucat sa-l decorez, abia am reusit sa-i fac poze.
Va recomand cu drag acest tort de ciocolata, sunt sigura ca va deveni si preferatul vostru. Este un tort simplu dar de efect, potrivit pentru petreceri sau aniversari.

Va mai recomand:


Ingrediente necesare pentru a prepara reteta tort de ciocolata fara faina (pentru o tava de 22 cm)



Pentru tort:
- 5 oua
- 200 ml apa
- 125 gr zahar
- 113 gr unt
- 425 gr ciocolata neagra

Pentru glazura
- 200 ml frisca lichida
- 200 gr ciocolata neagra

Optional: frisca si/ sau fructe pentru decor


Instrumente utile
Cuptor Electric Zilan Gusto, 38 L, 1500 W, Temperatura Ajustabila, Reglaj Timp, 2 Tavi Incluse, Gri


Mod de preparare reteta tort de ciocolata fara faina



Trebuie sa pregatim mai intai tava pentru tort.
Am uns peretii laterali cu unt si am pus hartie de copt pe fundul tavii.
Am imbracat apoi tava (pe exterior) cu folie de aluminiu, ca sa nu patrunda apa. Va recomand sa puneti 2-3 straturi de folie de aluminiu. Am pus tava deoparte.
Am pus apa si zaharul intr-un ibric. Am pus ibricul pe aragaz si am tinut la foc potrivit pana a dat in clocot. Am lasat apoi siropul sa fiarba timp de 5 minute. Am luat siropul de pe foc si l-am lasat sa se racoreasca.
Intre timp am pus ciocolata si untul intr-o craticioara pentru a le topi. Le puteti topi la microunde sau la bain -marie.
Am turnat apoi siropul de zahar peste ciocolata topita si am amestecat pentru omogenizare. Daca este necesar, lasati acest amestec sa se racoreasca (cat sa nu mai fie fierbinte).
Am adaugat apoi ouale si am mixat pentru omogenizare.
Compozitia astfel preparata am turnat-o in tava.



Am asezat tava intr-o alta tava, mai mare si am turnat apa in tava mare cam pana la jumatate.
Am pus apoi cele 2 tavi in cuptorul preincalzit (180 ºC pentru cuptorul electric) timp de aproximativ 50 de minute (sau pana cand centrul prajiturii este ferm).
Am scos tava cu tort din tava cu apa dar am lasat tortul sa se raceasca in tava.
Intre timp am pregatit si glazura.
Am pus ciocolata si frisca intr-o craticioara pentru a le topi. Si in acest caz puteti folosi cuptorul cu microunde sau metoda bain marie pentru a topi ciocolata.
Glazura astfel preparata am turnat-o peste tort si am clatinat usor tava pentru a o distribui uniform.
Am pus apoi tortul de ciocolata la frigider pentru cateva ore (pana se intareste glazura).
Pentru a scoate tortul din tava treceti un cutit pe margine, de jur imprejur, apoi scoateti inelul.
Pastrati la frigider pana la servire sau daca va ramane ceva :).


Spor la gatit si pofta buna!

You Might Also Like

5 comentarii

  1. E ca o budinca :) Cred ca este delicios!

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ziua!Merge sa pun smantana lichida in loc de frisca lichida?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Puteti folosi smantana lichida pentru frisca sau smantana lichida de 35%. Este acelasi produs dar cu denumiri diferite

      Ștergere
  3. In tavă de silicon nu merge? Sau să pui hârtie de copt in toată tava

    RăspundețiȘtergere

About me

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...