MAIA NATURALA (SALBATICA) PENTRU PAINE. CUM O CULTIVAM DE LA ZERO - RETETA VIDEO
aprilie 01, 2020Dragii mei, nu credeam ca foi ajunge vreodata sa cultiv maia de la zero, dar iata ca a sosit si acest moment :) Mai degraba de nevoie, pentru ca nu se mai gaseste drojdie pe nicaieri... Dar nu-i bai, ne descurcam si fara drojdie pentru ca putem prepara lipii fara drojdie sau putem cultica o maia naturala de la zero.
Maiaua naturala (salbatica) este o drojdie naturala formată din bacteriile ce mănâncă zahărul din făină. Este foarte usor de preparat doar cu faina si apa, trecand printr-un proces care dureaza mai multe zile. Pentru maia se poate folosi un amestec de faina alba si faina de secara sau faina integrala de grau.
Pentru aceasta reteta de maia de casa aveti neaparat nevoie de un cantar electronic pentru ca trebuie sa cantarim cu atentie toate ingredientele.
Este foarte usor sa cultivam maiaua, nu este necesar sa aveti experienta in bucatarie, trebuie doar sa-i acordati cateva minute dimineata si seara. Maiaua este un organism viu si trebuie hranita ca sa se dezvolte. Eu chiar am inceput sa vorbesc cu ea :). Baietii mei au devenit usor gelosi, au spus ca-i acord mai multa atentie decat lor.
Maiaua naturala (salbatica) este o drojdie naturala formată din bacteriile ce mănâncă zahărul din făină. Este foarte usor de preparat doar cu faina si apa, trecand printr-un proces care dureaza mai multe zile. Pentru maia se poate folosi un amestec de faina alba si faina de secara sau faina integrala de grau.
Pentru aceasta reteta de maia de casa aveti neaparat nevoie de un cantar electronic pentru ca trebuie sa cantarim cu atentie toate ingredientele.
Este foarte usor sa cultivam maiaua, nu este necesar sa aveti experienta in bucatarie, trebuie doar sa-i acordati cateva minute dimineata si seara. Maiaua este un organism viu si trebuie hranita ca sa se dezvolte. Eu chiar am inceput sa vorbesc cu ea :). Baietii mei au devenit usor gelosi, au spus ca-i acord mai multa atentie decat lor.
Trebuie sa aveti rabdare cu maiaua pentru ca intregul proces dureaza 5-7 zile. Depinde foarte mult de faina folosita si de temperatura din casa.
Odata ce ati reusit sa cultivati propria maia, o veti pastra la frigider, o veti hrani o data pe saptamana si veti putea folosi maia naturala ori de cate ori veti dori sa preparati paine de casa. Gustul pe care maiaua naturala il da painii este unul specific, usor acrisor si foarte gustos.
Eu am preparat deja prima paine cu maia naturala si a fost pe placul tuturor!
Odata ce ati reusit sa cultivati propria maia, o veti pastra la frigider, o veti hrani o data pe saptamana si veti putea folosi maia naturala ori de cate ori veti dori sa preparati paine de casa. Gustul pe care maiaua naturala il da painii este unul specific, usor acrisor si foarte gustos.
Eu am preparat deja prima paine cu maia naturala si a fost pe placul tuturor!
Va mai recomand:
Ingrediente pentru maiaua naturala
- faina integrala de grau (de care am folosit eu) sau faina de secara
- faina alba
- apa la temperatura camerei
Mai aveti nevoie de:
- cantar electronic de bucatarie
- un bol sau un borcan
Dupa cum va spuneam, intregul proces se intinde pe parcursul mai multor zile, asa ca voi detalia ce aveti de facut in fiecare zi
Ziua 1
Dimineata: am amestecat intr-un bol 100g apa (la temperatura camerei), 50g faina integrala de grau si 50g faina alba
Am acoperit si am lasat sa stea 24 ore intr-un loc caldut, ferit de curent si mirosuri
Ziua 2
dimineata
- un bol sau un borcan
Mod de preparare maia naturala
Dupa cum va spuneam, intregul proces se intinde pe parcursul mai multor zile, asa ca voi detalia ce aveti de facut in fiecare zi
Ziua 1
Dimineata: am amestecat intr-un bol 100g apa (la temperatura camerei), 50g faina integrala de grau si 50g faina alba
Am acoperit si am lasat sa stea 24 ore intr-un loc caldut, ferit de curent si mirosuri
Ziua 2
dimineata
Ar trebui sa vedeti mici semne de viata, mici bule de aer, ca un fel de spuma, dar nu este obligatoriu. Mirosul nu este foarte placut in aceasta etapa.
Am mutat intr-un bol curat 75gr de cultura, restul se arunca.
Am adaugat 75gr apa la temperatura camerei, 25gr faina integrala de grau si 50gr faina alba
Am amestecat bine, am acoperit si am pus bolul la loc caldut
seara
Am repetat operatiunea de dimineata: Am mutat intr-un bol curat 75gr de cultura, restul se arunca.
Am adaugat 75gr apa la temperatura camerei, 25gr faina integrala de grau si 50gr faina alba
Am amestecat bine, am acoperit si am pus bolul la loc caldut
Ziua 3
dimineata
Am mutat intr-un bol curat 75gr de cultura, restul se arunca.
Am adaugat 75gr apa la temperatura camerei, 25gr faina integrala de grau si 50gr faina alba
Am amestecat bine, am acoperit si am pus bolul la loc caldut
seara
Am repetat operatiunea de dimineata: Am mutat intr-un bol curat 75gr de cultura, restul se arunca.
Am adaugat 75gr apa la temperatura camerei, 25gr faina integrala de grau si 50gr faina alba
Am amestecat bine, am acoperit si am pus bolul la loc caldut
Ziua 3
dimineata
Am mutat intr-un bol curat 75gr de cultura, restul se arunca.
Am adaugat 75gr apa la temperatura camerei, 25gr faina integrala de grau si 50gr faina alba
Am amestecat bine, am acoperit si am pus bolul la loc caldut
seara
Am repetat operatiunea de dimineata: Am mutat intr-un bol curat 75gr de cultura, restul se arunca.
Am adaugat 75gr apa la temperatura camerei, 25gr faina integrala de grau si 50gr faina alba
Am amestecat bine, am acoperit si am pus bolul la loc caldut
Ziua 4 si 5: Se repeta operatiunile din ziua 2, dimineata si seara
Cultura da semne din ce in ce mai vizibile de viata si incepe sa creasca
Ziua 6 si 7
Cultura isi mareste volumul vizibil in decurs de 12 ore si are din ce in ce mai multe bule. Mirosul se schimba, devine mai placut, acru, ca de iaurt
Am continuat hranirea o data pe zi, dimineata (o data la 24 de ore)
Am mutat intr-un bol curat 75gr de cultura, restul se arunca.
Am adaugat 75gr apa la temperatura camerei, 25gr faina integrala de grau si 50gr faina alba
Dupa 6-7 zile cultura ar trebui sa isi dubleze volumul in circa 8 ore. La mine s-a intamplat in ziua a 7-a, dar acest lucru depinde foarte mult de temperatura din casa si de faina folosita. Daca este cald in casa, cultura se va dezvolta mai repede.
Din acest moment maiaua se poate folosi pentru a coace paine. Este inca foarte tanara si este posibil ca painea sa nu creasca foarte mult.
Eu am continuat hranirea o data pe zi, dimineata, pana in ziua a 10-a. In aceasta si am preparat prima paine cu maia naturala :). Din pacate nu am apucat sa fac poze. Painea a crescut frumos si a fost foarte gustoasa.
Acum cateva indicatii despre cum folosim maiaua naturala pentru paine.
Dupa hranire, maiaua are o etapa de creste care dureaza circa 8 ore dar poate dura si mai putin. Dupa aceasta etapa, maiaua se dezumfla :). Maiaua se foloseste pentru a perpara aluatul de paine cand este in expansiune maxima. Cel mai bine este sa faceti un semn pe bol si in momentul in care vedeti ca s-a umflat, sa treceti la treaba.
Maiaua se poate pastra la frigider: dupa hranire o mutati intr-un borcan, puneti capacul lejer, fara sa-l infiletati, asteptati sa atinga punctul maxim de expansiune apoi infiletati capacul si puneti borcanul la frigider.
Trebuie sa haniti maiaua o data pe saptamana, doar cu faina alba dupa aceeasi procedura: se pastreza o cantitate mica de maia iar restul se arunca. Maiaua pastrata se amesteca cu apa la temperatura camerei si faina alba, se lasa sa se umfle si se pune la loc in frigider.
La cat mai multe painici gustoase! :)
Am adaugat 75gr apa la temperatura camerei, 25gr faina integrala de grau si 50gr faina alba
Am amestecat bine, am acoperit si am pus bolul la loc caldut
seara
Am repetat operatiunea de dimineata: Am mutat intr-un bol curat 75gr de cultura, restul se arunca.
Am adaugat 75gr apa la temperatura camerei, 25gr faina integrala de grau si 50gr faina alba
Am amestecat bine, am acoperit si am pus bolul la loc caldut
Ziua 4 si 5: Se repeta operatiunile din ziua 2, dimineata si seara
Cultura da semne din ce in ce mai vizibile de viata si incepe sa creasca
Ziua 6 si 7
Cultura isi mareste volumul vizibil in decurs de 12 ore si are din ce in ce mai multe bule. Mirosul se schimba, devine mai placut, acru, ca de iaurt
Am continuat hranirea o data pe zi, dimineata (o data la 24 de ore)
Am mutat intr-un bol curat 75gr de cultura, restul se arunca.
Am adaugat 75gr apa la temperatura camerei, 25gr faina integrala de grau si 50gr faina alba
Dupa 6-7 zile cultura ar trebui sa isi dubleze volumul in circa 8 ore. La mine s-a intamplat in ziua a 7-a, dar acest lucru depinde foarte mult de temperatura din casa si de faina folosita. Daca este cald in casa, cultura se va dezvolta mai repede.
Din acest moment maiaua se poate folosi pentru a coace paine. Este inca foarte tanara si este posibil ca painea sa nu creasca foarte mult.
Eu am continuat hranirea o data pe zi, dimineata, pana in ziua a 10-a. In aceasta si am preparat prima paine cu maia naturala :). Din pacate nu am apucat sa fac poze. Painea a crescut frumos si a fost foarte gustoasa.
Acum cateva indicatii despre cum folosim maiaua naturala pentru paine.
Dupa hranire, maiaua are o etapa de creste care dureaza circa 8 ore dar poate dura si mai putin. Dupa aceasta etapa, maiaua se dezumfla :). Maiaua se foloseste pentru a perpara aluatul de paine cand este in expansiune maxima. Cel mai bine este sa faceti un semn pe bol si in momentul in care vedeti ca s-a umflat, sa treceti la treaba.
Maiaua se poate pastra la frigider: dupa hranire o mutati intr-un borcan, puneti capacul lejer, fara sa-l infiletati, asteptati sa atinga punctul maxim de expansiune apoi infiletati capacul si puneti borcanul la frigider.
Trebuie sa haniti maiaua o data pe saptamana, doar cu faina alba dupa aceeasi procedura: se pastreza o cantitate mica de maia iar restul se arunca. Maiaua pastrata se amesteca cu apa la temperatura camerei si faina alba, se lasa sa se umfle si se pune la loc in frigider.
La cat mai multe painici gustoase! :)
0 comentarii