RULOURI CU SCORTISOARA (CINNAMON ROLLS) - RETETA VIDEO
mai 26, 2020ENGLISH RECIPE HERE
Dragii mei, daca inca nu ati testat aceste rulouri cu scortisoara, trebuie neaparat sa o faceti! Sunt pufoase si super aromate, imbogatite cu o glazura delicioasa... Pe scurt, cu greu te poti opri din mancat ;) Eu am facut deja de mai multe ori aceste rulouri cu scortisoara, dar abia acum a reusit sa postez reteta. Am si cateva mici trucuri pentru a obtine rulouri super pufoase.
1. Folositi drojdie proaspata. Este buna si drojdia uscata, dar cu drojdie proaspata veti obtine intotdeauna aluaturi mai pufoase.
2. Folosit doar galbenus de ou pentru aluat. Se spune ca albusul intareste aluatul.
3. Este foarte important sa framantati aluatul timp de 5-7 minute
4. Aluatul preparat se lasa la crescut la caldura timp de o ora. Ca sa creasca mai frumos, eu pun bolul cu aluat pe o oala cu apa fierbinte. Aveti grija ca bolul sa nu atinga apa fierbinte.
5. Pentru umplutura rulourilor cu scortisoara va recomand sa folositi unt topit. Aluatul va fi ceva mai greu de rulat si de feliat pentru ca va curge o parte din umplutura si va mozoli aluatul. Acesta este insa punctul forte al acestei retete pentru ca rulourile vor fi unse pe toate partile :)
6. Dupa ce ati taiat rulourile le asezati in tava si sa le lasati sa creasca alte 45 de minute.
7. Si un ultin truc: glazurati rulourile cat sunt fierbinti. In acest fel se va muia crusta.
Stiu ca v-am facut pofta, asa ca eu zic sa trecem la treba! Aceste rulouri cu scortisoara sunt absolut delicioase si vi le recomand cu drag.
Va mai recomand:
- Cuib de viespi
- Cuib de viespi
Ingrediente necesare pentru a prepara reteta rulouri cu scortisoasa (am folosit o tava de 25/35 cm)
Pentru aluat
- 550 gr faina
- 25 gr drojdie proaspata + 1 lingurita de zahar
- 250 ml lapte
- 2 galbenusuri
- 50 gr zahar
- 80 gr unt
- un praf de sare
- esenta de vanilie
- 25 gr drojdie proaspata + 1 lingurita de zahar
- 250 ml lapte
- 2 galbenusuri
- 50 gr zahar
- 80 gr unt
- un praf de sare
- esenta de vanilie
Pentru umplutura
- 100 unt topit
- 100 zahar
- 1 lingura (15 gr) scortisoara macinata
- 100 zahar
- 1 lingura (15 gr) scortisoara macinata
Pentru glazura
- 50 gr unt
- 150 gr zahar pudra
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 1-2 linguri de lapte (sau apa) fierbinte
- 150 gr zahar pudra
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 1-2 linguri de lapte (sau apa) fierbinte
Mod de preparare rulouri cu scortisoara
Am pus laptele si untul intr-o craticioara si le-am incalzit pana s-a topit untul. Acest amestec de lapte si unt trebuie sa fie caldut, nu fierbinte. Lasam sa se racoreasca putin.
Am pus intr-un bol micut (sa o cescuta) drojdia proaspata si o lingurita de zahar. Am amestecat pana cand drojdia a devenit fluida. Am pus-o deoparte.
Am pus intr-un bol incapator zaharul, galbenusurile, un praf de sare si esenta de vanilie. Am amestecat putin pentru omogenizare. Am adaugat amestecul de lapte si unt (caldut) si am amestecat. Am adaugat apoi si drojdia fluida si am amestecat.
Am adaugat apoi faina, treptat, amestecand in acelasi timp cu lingura de lemn (sau cu o spatula). Cand aluatul a devenit prea dens pentru a amesteca, am continuat sa framant aluatul pana am incorporat toata faina. Dupa ce am adaugat toata faina, am mai framantat aluatul cam 5 minute. Trebuie sa obtinem un aluat moale si elastic, care se desprinde cu usurinta de pe bol si de pe mana. Daca vi se pare ca aluatul este prea lipicios, puteti sa mai adaugati putina faina (1-2 linguri).
Aluatul astfel preparat l-am asezat intr-un bol usor uns cu ulei, l-am acoperit cu folie alimentara si l-am lasat la crescut, la caldura, timp de o ora. Dupa cum va spuneam, ca sa creasca mai frumos, eu asez bolul cu aluat pe o oala cu apa fierbinte.
Modelare rulouri cu scortisoara
Mai intai am topit untul si l-am lasat sa se racoreasca.
Am amestecat intr-un bol scortisoara si zaharul.
Am rasturnat aluatul crescut pe masa presarata cu faina. Cu ajutorul unui sucitor, am intins aluatul in forma de dreptunghi de aproximativ 40/27 cm. Am intins untul topit pe toata suprafata aluatului, lasand marginile libere. Peste until topit am presarat amestecul de zahar si scortisoara. Am rulat aluatul, pornind de la o latura lunga spre cealalta. Cu ajutorul unui cutit ascutit am taiat 15 felii. Ca sa nu curga toata umplutura, taiati cate o felie, o asezati in tava, apoi continuati sa taiati. Nu este necasar sa asezati rulourile la distanta unele de celelalte, ba dimpotriva, cu cat sunt mai inghesuite, cu atat vor fi mai dolofane :)
Am acoperit rulourile cu folie alimentara si le-am lasat sa creasca timp de 45 de minute.
Dupa ce au trecut aceste 45 de minute, am pus tava incuptorul preincalzit (190ºC pentru cuptorul electric) timp de 20 25 de minute sau pana se rumenesc.
Dupa ce am scos rulourile cu scortisoara din cuptor, am preparat glazura. Am amestecat intr-un bol untul moale si zaharul pudra. Am adaugat esenta de vanilie si o lingura de lapte fierbinte si am amesteact pentru omogenizare. Daca doriti o glazura ceva mai fluida, puteti sa mai adaugati inca o lingura de lapte fierbinte. Imediat am glazurat rulourile cu scortisoara, ca sa nu apuce sa se raceasca.
Rulourile cu scortisoara sunt absolut delicioase calde, dar nu cred ca era necesar sa va spun acest lucru... Sigur nu veti avea rabdare sa se raceasca :)
Spor la gatit si pofta buna!
0 comentarii