Tort Buturuga de Craciun (Trunchi de copac, Bûche de Noël, Yule Log) - Reteta video
ianuarie 02, 2022Ce este tortul Buturuga de Craciun (Bûche de Noël)?
Tortul Buturuga de Craciun este o combinatie senzationala de pandispan pufos, crema de ciocolata si glazura de ciocolata, decorat dupa preferinta si finisat cu zahar pudra sau fulgi de cocos pentru un aspect nins. Eu am optat pentru pandispan cu cacao, crema de ciocolata alba si glazura de ciocolata neagra, dar puteti schimba, dupa gust. Puteti inlocui pandispanul cu cacao cu pandispan simplu, dar poate fi si o rulada de biscuiti, umplutura poate fi crema de vanilie, crema de branza si/ sau gem iar glazura poate fi si o glazura simpla, de cacao. Eu am facut acest tort dupa preferintele copiilor, dar, daca era dupa mine, as fi ales o crema de cafea si o glazura tot de cafea 😀.
Mai multe retete de torturi
Tort Trio de ciocolata (Tort cu trei feluri de ciocolata)Tort Diplomat
Tort cu crema de caramel
Tort Brigadeiro
Tort de ciocolata - reteta simpla
Eu am folisit pentru umplutura o crema ganache de ciocolata alba. Prin urmare, am inceput cu prepararea cremei, pentru a o lasa apoi cateva ore sa se raceasca si sa se intareasca. Este o crema de ciocolata simpla si usor de preparat doar din frisca lichida si ciocolata alba, dar trebuie putina atentie cand o mixati, ca sa nu se taie.
Am preparat apoi blatul din pandispan. Blatul este uosr de preparat, dar, fiind foarte subtire, se coace foarte repede si trebuie sa aveti grija sa nu se arda. Temperatura cuptorului trebuie sa fie in jur de 170ºC iar timpul de coacere trebuie sa fie in jur de 15 minute. Imediat ce blatul s-a copt, il scoatem din tava, il desprindem cu grija de pe hartia de copt si il rulam in hartia de copt, pentru a-i da forma. Blatul se lasa sa se raceasca rulat, apoi se desface cu grija, se adauga crema si se ruleaza la loc.
Rulada umpluta cu crema de taie in doua bucati, pe diagonala. O bucata trebuie sa fie mai mare iar cealalta mai mica. Va recomand sa masurati si sa taiati rulada in functie de dimensiunile platoului. Bucatica de rulada mai mica se lipeste apoi pe o latura a bucatii mai mari, se glazureaza si se decoreaza.
Prajitura Craiasa Zapezii
Prajitura cu branza dulce fara blat
Tort cu mere si crema de zahar ars
Prajitura cu gem si aluat razuit
Blat:
- 6 oua
- 150 gr zahar
- 110 gr faina
- 40 gr cacao
- un praf de sare
- esenta de vanilie
Umplutura:
- 200 ml frisca lichida
- 200 gr ciocolata alba
- esenta de vanilie
Glazura:
- 200 ml frisca lichida
- 200 gr ciocolata neagra
- esenta de rom sau vanilie
Decor: Fulgi cocos, zahar pudra, bomboane
Cum se prepara crema ganache de ciocolata alba
Dupa cum va spuneam, este indicat sa preparam mai intai crema de ciocolata, pentru a avea timp sa se raceasca si sa se intareasca.
Prin urmare, am pus intr-un vas termorezistent frisca lichida si ciocolata alba. Am pus apoi vasul pe aragaz, la foc mic, pana s-a topit ciocolata. Am luat vasul de pe foc, am adaugat esenta de vanilie si am amstecat. Am lasat crema ganache de ciocolata alba sa se raceasca la temperatura camerei, apoi am pus-o la frigider cat am pregatit blatul.
Am separat albusurile de galbenusuri. Am pus albusurile intr-un bol incapator. Am presarat un praf de sare si am mixat pana am obtinut o spuma ferma. Am adaugat apoi zaharul, in 2-3 etape, si am mixat pana s-a dizolvat complet. Trebuie sa obtinem o bezea ferma si lucioasa.
Am adaugat apoi esenta de vanilie si galbenusurile si am mixat pentru omogenizare.
Am adaugat apoi faina amestecata cu cacaoa, amestecand cu spatula de jos in sus.
Aluatul astfel preparat l-am turnat in tava tapetata cu hartie de copt.
Am pus apoi tava in cuptorul preincalzit (170ºC pentru cuptorul electric) timp de aproximativ 15 minute. Pentru a verifica daca pandispanul este facut, faceti testul cu scobitoarea: introduceti o scobitoare in mijlocul blatului si, daca iese curata, blatul este facut. Daca scobitoarea iese umeda, cu urme de aluat, blatul trebuie sa mai stea la cuptor.
Am scos blatul din cuptor, l-am scos din tava si l-am desprins usor de pe hartia de copt. Am rulat apoi blatul in hartia de copt, pornind de la o latura lunga spre cealalta. Am lasat blatul sa se raceasca complet.
Dupa ce crema de ciocolata alba s-a intarit suficient, am scos-o din frigider si am mixat-o pana a devenit pufoasa.
Am desfacut blatul, am intins crema de ciocolata alba uniform, lasand marginile libere, apoi am rulat blatul la loc. Ca sa se taie frumos, am pus rulada cu crema la frigider cat timp am preparat glazura.
Glazura poate fi fluida, sa o turnati peste prajitura, sau poate fi mai densa, si o intindeti cu o spatula sau cu lingura. Eu prefer o glazura densa, pe care o intand cu lingura si capata o textura ca de trunchi de copac.
Am asezat bucata mai mare pe platou iar pe cea mica am lipit-o pe lateral (putei vedea in videoclip exact cum am preocedat).
Am glazurat apoi prajitura si am decorat-o cu bomboane si fulgi de cocos pentru un aspect nins.
Este un tort simplu si delicios si vi-l rfecomand cu drag!
Cum se prepara Tortul Trunchi de copac sau Buturuga de Craciun
Eu am folisit pentru umplutura o crema ganache de ciocolata alba. Prin urmare, am inceput cu prepararea cremei, pentru a o lasa apoi cateva ore sa se raceasca si sa se intareasca. Este o crema de ciocolata simpla si usor de preparat doar din frisca lichida si ciocolata alba, dar trebuie putina atentie cand o mixati, ca sa nu se taie.
Am preparat apoi blatul din pandispan. Blatul este uosr de preparat, dar, fiind foarte subtire, se coace foarte repede si trebuie sa aveti grija sa nu se arda. Temperatura cuptorului trebuie sa fie in jur de 170ºC iar timpul de coacere trebuie sa fie in jur de 15 minute. Imediat ce blatul s-a copt, il scoatem din tava, il desprindem cu grija de pe hartia de copt si il rulam in hartia de copt, pentru a-i da forma. Blatul se lasa sa se raceasca rulat, apoi se desface cu grija, se adauga crema si se ruleaza la loc.
Cum se asambleaza tortul Buturuga de Craciun
Rulada umpluta cu crema de taie in doua bucati, pe diagonala. O bucata trebuie sa fie mai mare iar cealalta mai mica. Va recomand sa masurati si sa taiati rulada in functie de dimensiunile platoului. Bucatica de rulada mai mica se lipeste apoi pe o latura a bucatii mai mari, se glazureaza si se decoreaza.
Va mai recomand:
Prajitura FantaPrajitura Craiasa Zapezii
Prajitura cu branza dulce fara blat
Tort cu mere si crema de zahar ars
Prajitura cu gem si aluat razuit
Ingrediente necesare pentru a prepara Tort Buturuga de Craciun (Bûche de Noël) pentru o tava de 32/35 cm (tava de la cuptor)
Blat:
- 6 oua
- 150 gr zahar
- 110 gr faina
- 40 gr cacao
- un praf de sare
- esenta de vanilie
Umplutura:
- 200 ml frisca lichida
- 200 gr ciocolata alba
- esenta de vanilie
Glazura:
- 200 ml frisca lichida
- 200 gr ciocolata neagra
- esenta de rom sau vanilie
Decor: Fulgi cocos, zahar pudra, bomboane
Mod preparare Tort Buturuga de Craciun (Bûche de Noël)
Dupa cum va spuneam, este indicat sa preparam mai intai crema de ciocolata, pentru a avea timp sa se raceasca si sa se intareasca.
Prin urmare, am pus intr-un vas termorezistent frisca lichida si ciocolata alba. Am pus apoi vasul pe aragaz, la foc mic, pana s-a topit ciocolata. Am luat vasul de pe foc, am adaugat esenta de vanilie si am amstecat. Am lasat crema ganache de ciocolata alba sa se raceasca la temperatura camerei, apoi am pus-o la frigider cat am pregatit blatul.
Prepararea blatului pentru Tortul Buturuga de Craciun (Trunchi de copac, Bûche de Noël, Yule Log)
Mai intai am amestecat intr-un bol faina si cacaoa, cernute in prealabil. Am pus bolul deoparte.Am separat albusurile de galbenusuri. Am pus albusurile intr-un bol incapator. Am presarat un praf de sare si am mixat pana am obtinut o spuma ferma. Am adaugat apoi zaharul, in 2-3 etape, si am mixat pana s-a dizolvat complet. Trebuie sa obtinem o bezea ferma si lucioasa.
Am adaugat apoi esenta de vanilie si galbenusurile si am mixat pentru omogenizare.
Am adaugat apoi faina amestecata cu cacaoa, amestecand cu spatula de jos in sus.
Aluatul astfel preparat l-am turnat in tava tapetata cu hartie de copt.
Am pus apoi tava in cuptorul preincalzit (170ºC pentru cuptorul electric) timp de aproximativ 15 minute. Pentru a verifica daca pandispanul este facut, faceti testul cu scobitoarea: introduceti o scobitoare in mijlocul blatului si, daca iese curata, blatul este facut. Daca scobitoarea iese umeda, cu urme de aluat, blatul trebuie sa mai stea la cuptor.
Am scos blatul din cuptor, l-am scos din tava si l-am desprins usor de pe hartia de copt. Am rulat apoi blatul in hartia de copt, pornind de la o latura lunga spre cealalta. Am lasat blatul sa se raceasca complet.
Dupa ce crema de ciocolata alba s-a intarit suficient, am scos-o din frigider si am mixat-o pana a devenit pufoasa.
Am desfacut blatul, am intins crema de ciocolata alba uniform, lasand marginile libere, apoi am rulat blatul la loc. Ca sa se taie frumos, am pus rulada cu crema la frigider cat timp am preparat glazura.
Cum se prepara glazura pentru Tortul Buturuga de Craciun (Trunchi de copac, Bûche de Noël, Yule Log)
Cat timp se raceste blatul, putem pregati glazura. Glazura este de fapt o crema ganache de ciocolata neagra, foarte usor de preparat. Am pus frisca lichida si ciocolata neagra rupta bucatele intr-un vas termorezistent. Am pus apoi vasul pe aragaz, la foc mic, amestecand des, pana s-a topit ciocolata. Am luat vasul de pe foc, am adaugat esenta de rom (sau de vanilie), am amestecat si am lasat sa se raceasca la temperatura camerei. Dupa ce s-a racit, am pus vasul la frigider pana s-a intarit crema.Glazura poate fi fluida, sa o turnati peste prajitura, sau poate fi mai densa, si o intindeti cu o spatula sau cu lingura. Eu prefer o glazura densa, pe care o intand cu lingura si capata o textura ca de trunchi de copac.
Cum se asambleaza Tortul Buturuga de Craciun (Trunchi de copac, Bûche de Noël, Yule Log)
Am scos rulada din frigider. Am taiat-o in doua bucati, pe diagonala, o bucata mai mare si una mai mica. Stabiliti dimensiunile celor doua bucati in functie de dimensiunile platoului.Am asezat bucata mai mare pe platou iar pe cea mica am lipit-o pe lateral (putei vedea in videoclip exact cum am preocedat).
Am glazurat apoi prajitura si am decorat-o cu bomboane si fulgi de cocos pentru un aspect nins.
Este un tort simplu si delicios si vi-l rfecomand cu drag!
Spor la gatit si pofta buna!
0 comentarii